Veterinarul pe recepție

Antigelul, toxic pentru câini?

1786
Antigelul, toxic pentru câini? - 5decantigelcaini-1386257418.jpg

Articole de la același autor

"În timp ce pregăteam mașina pentru iarnă, din neglijența mea, câinele a apucat să guste din antigel, noroc că l-am văzut la timp. În loc să se strâmbe, mi s-a părut foarte fericit, probabil i-a plăcut gustul, chiar a dat semne că vrea mai mult. Nu m-am alarmat, pentru că n-am văzut nimic neobișnuit la el. Totuși, un prieten mi-a recomandat să-l duc la veterinar, că lui i-a murit un câine după ce s-a servit, la fel, cu antigel. Chiar atât de periculos e antigelul?" - întreabă L. Marin.

v v v

Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat poate constitui o problemă din cauză că antigelul este un real pericol pentru sănătatea câinilor. După cum ne-a explicat medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu, într-ade-văr, câinii, dar și pisicile, sunt atrași de mirosul și gustul dulce al antigelului. Așa se și explică de ce nu ratează ocazia de a gusta din el dacă e lăsat la îndemână sau îl găsesc pe jos.

Toxicitate ridicată. Așadar, atenție mare pe unde depozitați antigelul dacă aveți câini sau pisici, pentru că este un produs foarte toxic și, în plus, este absorbit rapid de organismul animalului. Cât privește semnele intoxicației, acestea apar după circa o oră de la ingerare.

Din păcate, rata mortalității este mare, de aceea, dacă stăpânii au fost pe fază, ar trebui să se prezinte cu animalul care a mâncat antigel de urgență la un cabinet veterinar. Nu de alta, dar cum rinichii sunt cel mai mult afectați, există pericolul să se ajungă la blocaj renal. Medicul precizează că acest tip de blocaj renal are loc la 12-24 ore după ingerarea antigelului la pisici, și 36-72 de ore, după ingerare la câini.

Important! Succesul tratamentului depinde de rapiditatea prescrierii acestuia de către veterinar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 11 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Când pot fi eutanasiați câinii
Pagina a fost generata in 1.2048 secunde