Medicul de gardă

Alergia la ou a copilului

210
Alergia la ou a copilului - 25martiemedicul-1332683364.jpg

Articole de la același autor

Părerea mea e că după ce mănâncă ouă, copilul meu (zece ani) se umple de pete roșii. E posibil să fie alergic la ouă? Cum îmi dau seama de asta?" (Geor-geta Sorea).

v v v

Din păcate, alergia la ou, după alergia la lapte, este cunoscută drept una dintre cele mai larg răspândite alergii alimentare de care sunt afectați copiii, ne-a spus medicul primar pediatru Chirața Blacioti, din cadrul Clinicii Homeomed. Având în vedere acest lucru, responsabilitatea părinților de a fi cu ochii pe absolut tot ceea ce consumă copilul, fie acasă, fie la școală, fie în alte medii în care se mișcă, este extrem de importantă, chiar prima pe lista priorităților. Pentru a înțelege mai bine fenomenul producerii alergiei, medicul ne-a explicat că proteinele din ou sunt considerate toxine de către sistemul imunitar, care produce excesiv anticorpi. Aceștia provoacă secreția de histamină, o substanță chimică răspunzătoare de apariția alergiilor.

Referitor la cauze, specialista atrage atenția că alergia la ou poate fi cauzată nu doar urmare consumării oului ca atare, ci și a oricărui alt produs în care oul se află pe lista ingredientelor. Odată producându-și efectele, alergia afectează sistemul digestiv, pielea, sistemul respirator, dar și cel cardiovascular, deci lucrurile nu sunt deloc simple.

Primele simptome

Semnele alergiei pot să apară, fie la câteva minute, fie la câteva ore după consumarea proteinelor din ou, iar majoritatea reacțiilor adverse durează mai puțin de o zi. Simptomele de la nivelul pielii sunt petele roșii, eczema, umflarea buzelor și a zonei din jurul gurii; la nivelul sistemului digestiv apar greața, crampele, diareea și vărsăturile; la nivelul sistemului respirator, apar scurgeri de mucoasă nazală, strănut repetat, tuse, difi-cultăți de respirație, ochi umeziți, iar în cazurile grave, simptomele se agravează, tensiunea arterială scade puternic, apar leșinul sau starea de șoc. Pentru a nu se ajunge aici, este necesară și importantă diagnosticarea alergiei la ou, care se face printr-un test cutanat. Confirmarea diagnosticului le va da părinților posibilitatea să verifice, pe viitor, ca niciun produs alimentar consumat de micuț să nu conțină ou sau, atenție, proteine din ouă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4303 secunde