Medicul de gardă

Albirea dinților, după ureche?

324
"Se găsesc o grămadă de produse pentru albirea dinților prin farmacii și hipermarketuri. Poate medicul să-mi recomande ceva mai bun pentru dinți galbeni din cauza antibioticelor? Normal că mi-aș dori ca stomatologul să-mi facă treaba asta, însă nu-mi permit financiar. Cu mulțumiri, Adela Stângă".

v v v

Stimată doamnă Stângă, în ciuda faptului că există astfel de produse în rețeaua comercială, medicul stomagolog Loredana Stănică avertizează că albirea dinților este un proces extrem de sensibil, care impune o serie de restricții. De exemplu, persoanele care ar putea să urmeze un tratament de albire dentară trebuie să aibă dinți naturali, ce prezintă pete galbene, maro sau portocalii și cei care au dinții pătați ca urmare a fumatului, a înaintării în vârstă sau a altor cauze. Cât privește petele care sunt cauzate de consumul de antibiotice, acestea vor răspunde la tratament într-un timp mai îndelungat și cu rezultate mai slabe.

Nicio încercare fără știrea stomatologului

La fel de adevărat este că în ultimii ani, o tehnică folosită în cabinetele stomatologice este albirea dentară. Fiind vorba despre un proces de deco-lorare a dentinei și a petelor smalțului, stomatologul recomandă să nu folo-sească produse de albit fără prescripție medicală de specialitate. Totul, din cauză că astfel de încercări pot avea efecte marcante pentru fizionomia pacientului, deoarece sunt ineficiente și au potențial efect distructiv asupra smalțului și dentinei dacă sunt folosite incorect. De asemenea, acele materiale care conțin acizi (acetic, citric) pot, în timp, să dizolve structurile dure dentare, mărindu-le predispoziția la carie, colorare și hipersensibilitate. În plus, o parte din aceste produse pot conține mici particule de dioxid de titan, ce îmbracă temporar smalțul, dând impresia că dintele este mai alb. Din păcate, acest efect durează o perioadă scurtă de timp.

De reținut! Pacienții care preferă evitarea unui diagnostic, tratament și supravegherea de către un personal medical de specialitate și recurg la trucuri de albire ieftine se expun unui risc crescut de îmbolnăvire ulterioară, uneori greu de tratat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 30 Iulie 2012
Stire din Sănătate : Tu te speli corect pe dinți?
Pagina a fost generata in 0.4073 secunde