Micul ghid al cumpărătorului: de ce există mai multe tipuri de termostat centrală?

1314
În secolul actual, este normal să te simți eliberat de capriciile vremii și să ai parte de confort în propria locuință, indiferent de anotimp și de condițiile meteorologice.

Există mai multe tipuri de echipamente care contribuie la starea de bine de pe durata fiecărui anotimp, pornind de la centrale termice de diferite tipuri și ajungând la cronotermostate.

Ce este un termostat pentru centrală?

Un astfel de echipament este un aparat care permite reglarea temperaturii furnizate de o centrală termică într-o încăpere. Principiul său de funcționare nu este deloc complicat și, tocmai de aceea, nu necesită vreo pregătire specială pentru a fi folosit.

Este suficient ca utilizatorul să regleze temperatura dorită – de exemplu, 21 de grade –, pentru ca dispozitivul să îi comunice centralei faptul că trebuie să încălzească încăperea până la acea temperatură. Când se ajunge la 21 de grade, centrala primește comanda de oprire și nu va începe să funcționeze din nou decât atunci când temperatura va scădea sub cea dorită.

Astfel, în casă se menține mereu o atmosferă plăcută, iar economiile realizate sunt consistente, deoarece se consumă mai puțin pentru a întreține o anumite temperatură, decât pentru a încălzi o cameră rece.

Tipuri de termostat centrala

În funcție de propriile preferințe, de necesități și de buget, fiecare consumator poate să aleagă între mai multe tipuri de termostat ambiental de cameră. Fiecare dintre ele permite reglarea temperaturii dar, în plus, poate să aibă și diferite alte funcții.

Un termostat centrală mecanic este prevăzut cu un disc cu ajutorul căruia este setată temperatura. Aceste aparate sunt primele apărute pe piață, cele mai ieftine și sunt utilizate în continuare cu succes, remarcându-se prin fiabilitate.

Există, apoi, dispozitivele electronice digitale. Este vorba despre modele mai noi, cu un cost mai ridicat, dar și cu o precizie superioară în setarea temperaturii. O variantă ceva mai ieftină o reprezintă cele dotate cu un fir, singurul dezavantaj fiind prezența acestuia în cameră, pentru a face legătura între aparat și centrală.

Un termostat centrală wireless reprezintă o variantă mai scumpă, care nu implică prezența unor fire. Receptorul se leagă la centrală printr-un cablu și se poziționează în apropierea lui, iar emițătorul se poate poziționa oriunde în cameră, funcționând la fel ca o telecomandă. El sesizează temperatura ambientală și, în funcție de valorile setate, transmite semnale către receptor, care pornește sistemul de încălzire.

O variantă cu funcții suplimentare este un termostat ambiental smart. Partea sa „inteligentă“ constă în faptul că poate fi conectat la un dispozitiv, precum un smartphone, și poate fi controlat cu ajutorul acestuia. Totodată, el reține preferințele și nevoile utilizatorului și face schimbările de temperatură în funcție de istoric. Este mai scump, dar în același timp mai nou și mai performant.

Există și alte modele, care se remarcă în primul rând prin rezistența deosebită în timp. Este vorba despre termostatele cu bimetal și despre cele cu burduf, în cazul cărora există însă dezavantajul unei diferențe între temperatura setată și cea din centrală.

Atunci când alegi un termostat centrala, ține cont de nevoile și de preferințele tale și ale celor dragi! Cu ajutorul acestor echipamente, poți beneficia de confort și armonie!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5272 secunde