Jocul la bursă: investiții calculate sau joc de noroc?

1783
Jocul la bursă: investiții calculate sau joc de noroc? - bursa-1636700916.jpg
Pentru cei care nu cunosc bine conceptul de investiții pe piața de capital și care au doar imaginea generată de filmele de la Hollywood (gen Lupul de pe Wall Street, cu Leonardo diCaprio), jocul la bursă este considerat a fi o activitate complicată, riscantă și la limita legii, destinată persoanelor cu foarte mulți bani. Descrierea este destul de departe de realitate, dacă luăm în considerare chiar și doar faptul că în jur de 8 milioane de români, viitori pensionari, sunt investitori pe piața de capital în multe companii din România și din afara țării - este adevărat, indirect, prin demersurile realizate de fondurile private de pensii.

Este jocul la bursă un joc în adevăratul sens al cuvântului?

A vorbi despre jocul la bursă nu este probabil cea mai fericită sintagmă aleasă. Nu este tocmai un joc, chiar dacă vorbim despre reguli și decizii care pot aduce câștig sau pierdere. Tranzacționarea la bursă este o modalitate de investire a unor sume de bani pe termen mediu și lung, o opțiune cu riscuri mai mult sau mai puțin semnificative.

Teoretic, riscurile sunt mari, până la pierderea totală a sumelor investite, însă în practică, pentru investiții normale prin cumpărarea de acțiuni de la companii de top (și chiar obligațiuni corporative și titluri de stat de pe piața secundară), riscurile unor pierderi masive pe termen lung sunt destul de reduse, dacă se acționează conform anumitor principii care vizează acțiunea cât mai prudentă a investitorului. De exemplu, trebuie să cumperi acțiuni la mai multe companii, să împarți riscul, să nu reacționezi impulsiv, să folosești bani de care nu ai nevoie pe termen lung, pentru a evita vânzarea în pierdere în anumite perioade de scăderi.

Se vorbește despre joc la bursă pentru că, dincolo de cunoștințe, abilități, informare continuă, succesul depinde și de inspirație și... de noroc. Cu siguranță investițiile la bursă nu sunt un joc de noroc, însă adesea se întâmplă ca anumite companii să provoace surprize colosale, plăcute sau neplăcute, care nu pot fi anticipate de niciun analist, oricât de expert s-ar prezenta acesta. Evident, aceste surprize se vor transfera în prețurile acțiunilor, în sens pozitiv sau negativ (deci ascendent, respectiv descendent).

Spre exemplu, poate fi vorba despre rezultate financiare spectaculoase, despre o decizie a managementului de a aloca dividende suplimentare, de a cumpăra alte companii sau de a vinde pachetul majoritar de acțiuni (sau anumite divizii) către alte companii. De asemenea, poți avea norocul sau ghinionul unui anumit trend dictat de piețele internaționale - o companie cu rezultate modeste să crească fără motiv aparent, iar o companie cu rezultate foarte bune să scadă pe moment din cauze legate de mișcări globale ale investitorilor de calibru.

Jocul la bursă poate avea componentele specifice unui joc de strategie, dar este foarte diferit de un joc de noroc așa cum este jocul la cazino. La sloturi sau la mesele de ruletă ori blackjack, se poate vorbi destul de puțin despre abilități, mai mult despre noroc. Desigur, și la cazino există strategii, iar experiența este de mare ajutor jucătorilor care se consideră profesioniști. Însă jocurile de cazino sunt forme de distracție, în timp ce investițiile la bursă reprezintă forme de investiție. La păcănele online, te bazezi exclusiv pe noroc, în timp ce la bursă norocul este doar una dintre componente, de obicei nu cea de bază.

Tranzacționarea la bursă și jocul la cazino - asemănări, dar și multe deosebiri

La fel ca în cazul jocurilor de cazino online sau a pariurilor sportive online, tranzacțiile la bursă se fac prin sisteme electronice. Online, pe platforme securizate, se acționează live conform propriilor decizii. La fel cum faci pariuri într-un cazino online, „pariezi" pe un anumit emitent la bursă atunci când introduci un ordin de cumpărare sau de vânzare acțiuni. Dacă la cazino online poți interacționa cu un trader liver în secțiunile de jocuri de tip live cazino, pe piața de capital poți folosi serviciile unor brokeri. Însă există și variante instant de acțiune - la fel cum tragi de manetă la sloturi online, tot așa lansezi ordine de vânzare sau cumpărare la tranzacții online la bursă. Astfel, se poate vorbi și despre unele asemănări, dar deosebirile sunt substanțiale între cele două concepte de „joc".

La cazino se recomandă să intri cu bani pe care îți permiți să ii pierzi, să consideri că plătești pentru distracție, la fel ca atunci când mergi într-un club, la un concert sau la cinema ori restaurant. Dacă vei câștiga bani, acesta va fi un extra bonus la partea de divertisment. În cazul investițiilor bursiere, evident că oricine acționează pe piața de capital speră la un câștig pe termen scurt (speculații bursiere), mediu sau lung. Totuși, și în acest caz se recomandă folosirea doar unei mici mărci din totalul de bani economisiți, pentru că riscurile nu pot fi ignorate, mai ales dacă nu există prea multă experiență.

Activități reglementate de statul român și taxate conform legislației

În România, domeniul jocurilor de noroc (online și offline) este reglementat de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Cazinourile și platformele de pariuri sportive și poker online acționează pe baza unor licențe locale emise de această autoritate a statului. Tranzacțiile pe Bursa de Valori București și pe alte burse internaționale sunt facilitate de SSIF-uri, adică societăți de servicii de investiții financiare, a căror activitate este supravegheată de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară. În ambele cazuri (jocuri de noroc și tranzacții pe bursă), câștigurile sunt impozitate de statul român conform legislației în vigoare.

Segmentul principal de pe bursa românească, pe val în 2021

Anul 2021 a fost favorabil pentru cei mai mulți investitori pe piața de capital de la Bursa de Valori București. Astfel, piaţa de capital din România a crescut în primele nouă luni cu 29% prin prisma indicelui BET şi cu 35,6% dacă ținem cont de indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate investitorilor de către companii. În același interval de timp, indicele american S&P 500 a consemnat un avans de 14,7%, iar indicele european STOXX600 a avut un avans de 14%.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9094 secunde