WIkiLeaks se ține de promisiune: Sute de mii de documente ale guvernului turc, făcute publice

256
WIkiLeaks se ține de promisiune: Sute de mii de documente ale guvernului turc, făcute publice - wikileaksc3aec899ic89binepromisi-1468994161.jpg

Articole recomandate

Aproape 300.000 de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, în Turcia, au fost date publicității, în noaptea de marți spre miercuri, de WikiLeaks, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Organizația lui Julian Assange, cunoscută pentru faptul că a publicat numeroase documente confidențiale ale guvernului Statelor Unite și al cărei slogan este "deschidem guvernele", a postat pe Twitter un link către o bază de date despre care afirmă că ar conține un total de 294.548 de e-mailuri și "multe mii" de atașamente de la 762 de adrese legate de domeniul AKP, akparti.org.tr.

E-mailurile asociate cu acel domeniu sunt utilizate în principal pentru "gestionarea problemelor cu lumea" și nu pentru chestiuni interne sensibile, a declarat organizația pe site-ul său.

"Ar trebui notat faptul că emailurile asociate acestui domeniu sunt folosite în general pentru chestiuni internaționale, nu majoritatea chestiunilor interne sensibile", a atras atenția Wikileaks.

Cel mai recent mesaj a fost trimis pe 6 iulie și cel mai vechi datează din 2010. Materialul a fost obținut cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat vineri, a declarat WikiLeaks. WikiLeaks a afirmat că a verificat materialul și sursa, clarificând faptul că sursa nu a avut nicio legătură cu "elementele din spatele tentativei de lovitură de stat sau cu un partid politic rival sau un stat", notează DPA. 


WikiLeaks a anunțat publicarea documentelor luni dimineață, dar apoi, mai târziu în timpul zilei, a postat mesaje pe Twitter afirmând că este ținta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) și că "perioada de timp sugerează" implicarea statului turc.

Cu puțin timp înainte de publicarea documentelor, WikiLeaks a postat un mesaj declarând:"Se pare că noi am câștigat războiul nostru cibernetic de 24 de ore", anunțând publicarea lor, adaugă DPA

Cel puțin 6.000 de oameni au fost reținuți în legătură cu tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, a anunțat Ministerul turc de Justiție. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecția granițelor țării cu Irakul, Iranul și Siria, consilierul șef al lui Erdogan pe probleme militare, dar și comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. Peste 230 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de puciști, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat militară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7435 secunde