Washington Post: Negocieri secrete între SUA și Coreea de Nord

197
Washington Post: Negocieri secrete  între SUA și Coreea de Nord - negocieri-1497527707.jpg

Articole recomandate

Diplomați nord-coreeni și americani s-au întâlnit în secret la Oslo, scrie ziarul Washington Post.

Ambasadorul Joseph Yun, unul din experții Statelor Unite în relația cu Coreea de Nord, a discutat, luna trecută, direct cu reprezentanți ai regimului de la Phenian, după ce l-a convins pe secretarul de stat american, Rex Tillerson, să aprobe acest demers neobișnuit. Yun i-a explicat șefului său că subiectul principal va fi situația deținuților americani din Coreea de Nord, afirmă cotidianul citat.

Nord-coreenii au acceptat, se pare, să permită unor diplomați suedezi să îi viziteze pe deținuții americani. Suedia este puterea protectoare a cetățenilor americani din Coreea de Nord, în lipsa unei misiuni diplomatice a SUA la Phenian.

Tillerson a anunțat, marți, că Phenianul l-a eliberat pe studentul american Otto Warmbier, condamnat în 2016 la 15 ani de muncă silnică. Deținutul era în comă, iar Yun s-a deplasat, luni, în Coreea de Nord împreună cu un grup de medici, pentru a-l repatria. Cu această ocazie, diplomatul i-a putut vizita și pe ceilalți conaționali ai săi din închisorile nord-coreene.

Întâlnirea din mai, de la Oslo, a fost probabil primul contact direct între oficiali nord-coreeni și americani după multă vreme. În prezent, tensiunile între Phenian și Washington sunt puternice, pe fondul testelor nord-coreene cu rachete, dar Washington Post afirmă că după dialogul secret ar putea urma și o reluare negocierilor bilaterale pe scară mai largă.

Pe de altă parte, un funcționar din Congresul SUA, care cunoaște situația, este citat de ziar cu afirmația că Tillerson a permis acțiunea lui Yun doar cu condiția să discute în primul rând situația americanilor deținuți în Coreea de Nord și nu un angajament extins.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2931 secunde