Vitamina D ajută la modelarea corectă a capului bebelușului

2412
La naștere, craniul bebelușului este foarte moale, fiind în plină dezvoltare. De aceea, orice presiune aplicată pe capul bebelușului trebuie dozată, pentru că orice apăsare prea puternică sau menținerea aceleiași poziții a capului un timp îndelungat poate duce la deformarea craniului. Schimbarea poziției copilului în pătuț
și administrarea de vitamina D sunt soluțiile cele mai bune pentru a preveni deformările de orice fel, după cum ne recomandă pediatrii.

Atunci când bebelușul doarme pentru mult timp într-o singură poziție, se exercită o presiune asupra acelei porțiuni a capului care stă lipită de pernuță. Cu timpul, din cauza faptului că, la bebeluși, capul este foarte fragil, partea aceea a capului se poate aplatiza.
Pentru a evita deformările de orice fel ale căpșorului copilului, există câteva recomandări de care orice mămică grijulie este bine să țină cont.
După cum ne-a spus dr. Marian Fâșie, medic pediatru, mămicile trebuie, în primul rând, să supravegheze bebelușul și să aibă grijă să îi schimbe poziția de somn de câte ori este necesar.
"Odată la câteva zile, este bine să fie schimbată poziția de somn a copilului. Pentru că bebelușii au tendința de a se întoarce cu fața spre mijlocul camerei, partea care corespunde direcției va fi mai solicitată, pentru că va dori să doarmă mai mult pe partea aia. Este bine să doarmă două - trei zile pe o parte, apoi două - trei pe cealaltă", ne-a spus medicul pediatru.

Vitamina D este esențială
Capul unui bebeluș are două zone mai sensibile, acolo unde oasele craniene nu s-au unit definitiv, denumite popular "moalele capului".
Pentru dezvoltarea armonioasă a craniului, este recomandat ca alimentația bebelușului să fie completată de o vitaminizare intensă.
"Este nevoie de administrarea vitaminei D, în primele 12 – 18 luni de viață, pentru că fragilitatea excesivă a craniului este determinată de o carență a acestei vitamine", a adăugat pediatrul.
Prevenirea apariției deformărilor capului bebelușului este importantă, pentru că, mai târziu, problema va fi foarte greu de remediat.
"Pot apărea deformări ale capului și din cauza unei afecțiuni foarte rare, numită craniostemoză, adică a osificării precoce a craniului. În lipsa tratamentului, se poate ajunge și la rahitism", avertizează medicul.

Ține-l în brațe cât mai mult!
Deformările craniului sunt ușor de observat mai ales când capul copilului este privit de sus în jos sau din spate.
Alăptatul încurajează așezarea bebelușului pe ambele părți, iar acesta este un ajutor important în modelarea corectă a capului celui mic. Metoda se aplică și în cazul în care bebelușul este hrănit cu biberonul. Când bebelușul este treaz, este bine să fie ținut, pe cât posibil, în brațe, pentru a fi evitată presiunea aplicată asupra capului, care apare când el stă întins.
Cu toate că este de evitat, aplatizarea craniului, în cazul în care apare, nu influențează dezvoltarea creierului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5327 secunde