Virusul care înspăimântă China provine dintr-o piață de fructe de mare

218
Virusul care înspăimântă China provine dintr-o piață de fructe de mare - ddd-1579766338.jpg

Articole recomandate

Noul virus, care a infectat sute de persoane și a provocat decesul a 17 pacienți, pare să provină din piața de fructe de mare Huanan din orașul Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori situată în centrul Chinei, relatează Agerpres. În această piață se vindeau multe alte specii în afara fructelor de mare, potrivit unei broșuri publicitare și a unei anchete realizată de media chineze. Piața a fost închisă luna trecută, imediat după ce primele cazuri de boală au fost descoperite la comercianții din piață. Vânzări ilegale de animale sălbatice aveau loc în această piață, a recunoscut miercuri directorul Centrului Național de Prevenirea și Control al Bolilor, Gao Fu, fără să poată spune dacă animalele sălbatice s-au aflat la originea epidemiei.

Epidemia de SARS, care a provocat decesul a aproape 650 de persoane în China la începutul anilor 2000, a pornit de la zibetă, un mic mamifer carnivor înrudit cu jderul, întâlnit în mod obișnuit pe piețele din Guangzhou (Canton), situat în sud. Consumul acestuia este interzis, însă animalul apare totuși pe o listă cu 112 produse oferite spre vânzare de comercianții din piața din Wuhan, notează AFP. ''Înghețat și livrat la ușa dumneavoastră direct din abator'', scrie în broșură, care oferă spre vânzare diverse animale vii, precum șobolani, vulpi, crocodili, pui de lup, salamandre uriașe, șerpi, păuni, porci spinoși sau carne de cămilă. Comerciantul, nu a fost disponibil joi pentru a comenta pe tema acestei liste, nici prin telefon, nici prin internet, notează AFP.

Chinezii se mândresc să mănânce ''tot ce are patru picioare, cu excepția meselor, tot ceea ce înoată, cu excepția bărcilor și tot ceea ce zboară, cu excepția avioanelor'', inclusiv specii rare, apreciate pentru presupusele lor proprietăți terapeutice. Însă, aceste opțiuni gastronomice prezintă riscuri pentru sănătatea umană, amintește Christian Walzer din cadrul asociației americane pentru protecția mediului Wildlife Conservation Society. Potrivit acestuia, 70% dintre noile boli infecțioase provin de la animale sălbatice, iar piețele sunt locurile ideale de unde virusurile se pot răspândi la oameni.

Potrivit unui studiu genetic publicat marți, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci. Jurnalul Academiei de Științe din China notează că noul virus este foarte asemănător cu o tulpină virală prezentă la lilieci. Aceste mamifere insectivore zburătoare ar fi astfel rezervorul virusului, însă acest lucru nu înseamnă că l-ar fi transmis în mod direct oamenilor. În schimb, un articol publicat în Journal of Medical Virology afirma miercuri că șarpele ar putea fi intermediarul în transmiterea virusului la oameni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2067 secunde