Vine sfârșitul lumii? Norvegienii își construiesc Seiful Apocalipsei

325
Vine sfârșitul lumii? Norvegienii  își construiesc Seiful Apocalipsei - seifulapocalipsei-1519563006.jpg

Articole recomandate

Guvernul Norvegiei a alocat 13 milioane de dolari pentru a extinde un laborator izolat, construit pe o insulă din Oceanul Arctic, menit să protejeze resursele de hrană ale planetei în eventualitatea unor dezastre naturale sau provocate de om, relatează site-ul agenției Reuters.

Laboratorul, asemănător unui seif de mari dimensiuni, se află pe insula Spitsbergen din arhipelagul arctic Svalbard. SGSV este o bancă genetică internațională pentru peste 900.000 de eșantioane de semințe agricole.

Conform proiectului care a debutat acum zece ani, Banca Mondială pentru Semințe Svalbard are ca scop conservarea în condiții de siguranță a speciilor de plante aflate pe cale de dispariție sau a folosirii semințelor pentru refacerea ecosistemelor în cazul producerii unei catastrofe naturale sau a unor dezastre provocate de om (precum un război nuclear sau încălzirea globală). Din acest motiv, laboratorul a fost intitulat "Seiful Apocalipsei".

Ministerul Agriculturii de la Oslo a precizat că îmbunătățirea laboratorului vizează construirea unui tunel de acces nou, din beton, precum și a unei clădiri de servicii care să găzduiască unități de energie și unități frigorifice, precum și alte echipamente electrice care emit căldură prin tunel.

"Laboratorul de semințe reprezintă o asigurare la nivel mondial privind aprovizionarea cu alimente pentru generațiile viitoare", a declarat ministrul norvegian al Agriculturii, Jon Georg Dale.

În 2008, Norvegia a cheltuit nouă milioane de dolari pentru construirea laboratorului de pe insula Spitsbergen, care se află la o distanță de aproximativ 1.300 kilometri de Polul Nord. Zona a fost aleasă datorită condițiilor ideale pentru păstrarea semințelor pe termen lung. Insula nu prezintă activitate tectonică, este acoperită de permafrost și se află la 130 de metri deasupra nivelului mării, fiind ferită de inundații chiar și în situația în care calota glaciară s-ar topi.

În 2015, Banca Mondială de Semințe Svalbard a fost deschisă, pentru prima dată, după ce războiul civil din Siria a provocat distrugerea unui depozit de semințe agricole din orașul Alep.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4541 secunde