Vești bune pentru cetățenii britanici, după BREXIT

193
Vești bune pentru cetățenii britanici, după BREXIT - blogbrexitoclock3-1554380786.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a aprobat joi acordarea pentru cetățenii britanici a dreptului de a călători fără vize pentru scurtă ședere în Uniunea Europeană după Brexit, inclusiv în cazul absenței unui acord. Raportul elaborat de eurodeputatul socialist bulgar Serghei Stanișev a fost adoptat cu 502 voturi pentru, 81 de voturi împotrivă și 29 de abțineri.


Această exceptare se va aplica cu condiția reciprocității din partea autorităților britanice în cazul cetățenilor UE și va fi aplicabilă în toate statele Uniunii Europene, cu excepția Irlandei, ce are propriul acord bilateral cu Regatul Unit, și în țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

Noul act normativ european se va aplica din ziua următoare zilei retragerii Regatului Unit din UE. De la data respectivă, cetățenii britanici nu vor avea nevoie de viză de ședere în UE pentru cel mult 90 de zile în interiorul oricărei perioade de 180 de zile, potrivit Agerpres.

Regatul Unit va fi inclus astfel pe lista celor peste 60 de țări și teritorii terțe ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru a intra în UE în interes de serviciu, în scop turistic sau pentru vizitarea rudelor și prietenilor.

Exceptarea de viză nu conferă titularului dreptului de a munci în Uniunea Europeană.

Raportul în acest dosar a fost adoptat miercuri de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), cu 38 de voturi pentru și opt voturi împotrivă, după mai multe săptămâni de controverse legate de Gibraltar, potrivit Agerpres.


Spania - care a fost nevoită să cedeze Gibraltarul după un război din secolul al XVIII-lea cu britanicii - a insistat ca în proiectul de lege europeană Gibraltarul să fie descris drept ''colonie'' a Regatului Unit. Timp de câteva săptămâni, statele membre nu au reușit să ajungă la un acord cu Parlamentul European întrucât raportorul în acest dosar, britanicul laburist Claude Moraes (care este și președintele LIBE), l-a blocat din cauza folosirii termenului ''colonie'', în timp ce unele țări membre au luat partea Madridului.

În condițiile în care Regatul Unit riscă o ieșire abruptă din Uniunea Europeană săptămâna viitoare (12 aprilie), statele UE pun presiune pe Parlamentul European să adopte acest raport în cursul acestei săptămâni, președintele PE luând marți decizia - una destul de rară în astfel de cazuri - de a numi un alt raportor în acest dosar, pe socialistul bulgar Serghei Stanișev, potrivit Agerpres.

Unii eurodeputați au apreciat că proiectul legislativ este ''ridicol'' și au acuzat guvernul spaniol de intransigență și politizarea acestei teme înaintea alegerilor naționale din cursul acestei luni.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4183 secunde