Venezuela: Maduro a vrut să fugă din țară, Guaido cere continuarea protestelor

170
Venezuela: Maduro a vrut să fugă din țară, Guaido cere continuarea protestelor - proteste-1556710819.jpg

Articole recomandate

Cel puțin 69 de oameni au fost răniți marți în capitala Venezuelei, unde s-au tras focuri de armă și unde blindatele forțelor de ordine au intrat în manifestanți. Incidentele au avut loc în timpul unui miting organizat de președintele autoproclamat, Juan Guaido, care le-a cerut soldaților să întoarcă armele împotriva lui Nicolas Maduro. El susține că regimul acestuia s-a sfârșit. De cealaltă parte, liderul Venezuelei a denunțat o tentativă de lovitură de stat, care ar fi fost înăbușită, și a spus că toți vinovații vor fi pedepsiți. Statele Unite afirmă însă că Maduro ar fi fost pe punctul de a fugi din Venezuela în Cuba, dar Rusia l-ar fi convins să renunțe. Juan Guaido a chemat oamenii la un nou miting uriaș, miercuri, care se vrea faza decisivă de înlăturare a regimului Maduro.


"Este clar că armata este alături de poporul venezuelean și nu de dictator. Operațiunea Eliberarea a început!" Anunțul triumfalist al președintelui autoproclamat al Venezuelei a fost făcut din fața unei unități militare. Juan Guaido a venit aici ca să-i convingă pe soldați să treacă de partea sa. A reușit doar parțial, fiindcă numai un grup de militari i-a ascultat chemarea. Spiritele s-au încins rapid, iar în apropiere s-au auzit focuri de armă.


"Apărați libertatea! Să scăpăm de tiranie! Da, oamenii pot realiza asta, jos cu tirania! Toată lumea să iasă în stradă!" au strigat oamenii.


Forțele de ordine au intrat cu blindatele în mulțime. Sunt unele dintre cele mai violente scene de la debutul protestelor din Venezuela. Mai multe zeci de oameni au fost răniți în luptele dintre protestatari și forțele de ordine.


Pe de altă parte, liderul opoziției, Juan Guaido, a chemat oamenii, miercuri, la un miting uriaș, care se vrea faza decisivă de înlăturare a regimului Maduro.


"Frați venezueleni, vă vorbește președintele vostru interimar Juan Guaido, comandantul legitim al forțelor armate. Afirmația regimului prin care susține că are controlul forțelor armate este o farsă. Maduro nu are sprijinul, nici respectul forțelor armate și cu atât mai puțin al poporului. Noi, venezuelenii care ne-am ridicat pașnic împotriva regimului, avem șansa să ne cucerim viitorul, în faza decisivă a operațiunii Liberate, să punem capăt uzurpării. Toată Venezuela, în stradă!", a cerut Guaido.


În ciuda violențelor, oficialii de la Caracas susțin că au situația sub control.


"Lovitura de stat împotriva guvernului constituțional pe care îl prezidez, împotriva instituțiilor legitime ale Venezuelei, împotriva Constituției și păcii din țară nu poate rămâne nepedepsită. Un complot, o încăierare pucistă. Este un grup mic, de vreo 20 de ofițeri, toți identificați, care au ales calea trădării, pierderea carierei, și-au vândut sufletul extremei drepte puciste. Vor vedea ce destin îi așteaptă!", a amenințat la televiziune președintele Nicolas Maduro.

De altfel, un general de armată i-a avertizat pe protestatari că ar putea urma o baie de sânge, dacă lucrurile nu se vor calma.

Vladimir Padrino, ministrul venezuelean al Apărării, a spus, la rândul său: "Nu vom permite nicio amenințare la adresa statului de drept, la adresa democrației și Constituției. Armele republicii vor fi folosite pentru a-i apăra suveranitatea și independența!"

Între altele, Nicolas Maduro l-a făcut mincinos pe secretarului de stat american Mike Pompeo care afirmase că aproape îl convisese pe liderul de la Caracas să plece cu un avion în Cuba. "Din câte știm, era pregătit să plece, luase decizia pe care îl presam de ceva vreme să o ia, apoi s-a răzgândit în urma unei intervenții a rușilor. Sperăm că se va gândi mai bine și se va urca în avion", declarase secretarul american de stat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7337 secunde