Va ieşi Polonia din UE? Tensiunile alimentează un posibil Polexit

284

Articole de la același autor

Disputele tot mai accentuate din ultima vreme dintre Polonia şi Uniunea Europeană (UE) au atins recent apogeul, după ce Tribunalul Constituţional polonez a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării. Astfel analiştii politici se întreabă dacă Polonia se îndreaptă spre uşa de ieşire a UE.

Tonul disputelor dintre Polonia și Bruxelles a urcat săptămâna aceasta până la un nivel îngrijorător. Într-un gest fără precedent, premierul polonez Mateusz Morawiecki a contestat vehement chiar unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii Europene, ceea ce a dus la o escaladare serioasă a tensiunilor dintre guvernul său și UE și a alimentat totodată îngrijorările că Polonia se îndreaptă către ușa de ieșire din UE. Este ceea ce a primit denumirea de „Polexit”, după modelul „Brexit”. Franța spune că o astfel de ieșire este acum un „risc de facto”, se arată într-o analiză BBC. Vineri seara, miniștrii de externe francez și german au făcut reproșuri Poloniei, spunând că aderarea la UE se bazează pe „aderarea completă și necondiționată la valorile și regulile comune”, iar acesta nu este „un simplu angajament moral”, ci și „un angajament juridic”. Comisia Europeană a avertizat, la rândul său, că își va folosi toate prerogativele împotriva Poloniei. „Prioritatea noastră cea mai mare este să ne asigurăm că drepturile cetățenilor polonezi sunt protejate și că aceștia se bucură de beneficiile acordate de apartenența la Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ce se ascunde în spatele deciziei Curţii Constituţionale din Polonia

Toate aceste declarații vin după ce Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis, că articole-cheie ale principalelor tratate europene sunt incompatibile cu legislația poloneză. Curtea a respins, de fapt, principiul conform căruia legislația UE are întâietate asupra legislației naționale în anumite domenii juridice. „Practic, această hotărâre introduce aspecte ale unui Polexit juridic, deoarece va agrava problema cooperării judiciare între instanțele poloneze și cele europene, în special în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a hotărârilor”, a declarat pentru BBC Patryk Wachowiec, cercetător la Centrul Bingham pentru Statul de Drept. „Cred că polonezii încearcă să-și protejeze schimbările pe care le-au făcut în sistemul judiciar”, a spus expertul. În opinia lui Wachowiec, premierul polonez vrea să contracareze hotărârile pronunțate de instanța supremă a UE în ultimii șase ani împotriva Varșoviei. Aceste decizii au condamnat schimbările radicale pe care guvernul conservator le-a operat în sistemul judiciar al țării. În același timp, Mateusz Morawiecki încearcă să-i împiedice pe judecătorii polonezi să se prevaleze de legislația UE pentru a contesta statutul colegilor lor care au fost numiți în urma modificărilor aduse în domeniul justiției. Comisia Europeană afirmă că reforma sistemului judiciar polonez a subminat, de fapt, independența justiției și a deschis posibilitatea unei influențe a politicului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6563 secunde