Va cădea reduta pro-europeană și pro-românească din Republica Moldova?

169
Va cădea reduta pro-europeană și pro-românească din Republica Moldova? - andreinastase-1570737662.jpg

Articole recomandate

Pas cu pas, se apropie falimentul ideii românești în Republica Moldova (încă nu și decontarea acestui faliment, la București și Chișinău), pe baza deteriorării considerabile - aproape iremediabile - a capacității, acum nepermis de modeste, a Bucureștiului de a sprijini ideea pro-europeană și pro-românească în Republica Moldova. 


La 20 octombrie 2019, vor avea loc alegerile locale generale în Republica Moldova. Principala miză a acestor alegeri o reprezintă, ca de obicei, funcția de primar al orașului Chișinău, chiar și într-un context declarat în mod ipocrit (prin ucazuri scrise simultan la Moscova și Berlin) "vidat de geopolitică" de către socialiști și autohtoniști. 
Chișinăul este geopolitică, iar alegerea primarului municipiului și capitalei Republicii Moldova nu a fost niciodată altceva, în ultimele decenii, decât geopolitică pură - loc de exercitare a unor opțiuni ireconciliabile, clare, lipsite de ambiguitate, între România / Europa și/sau URSS / post-URSS. 


19 candidați pentru fotoliul de primar 
Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a înregistrat, până în prezent, 19 candidați: Andrei Donica - Mișcarea Profesioniștilor "Speranța"; Ion Ceban - Partidul Politic "Partidul Socialiștilor din Republica Moldova"; Teodor Cârnaț - Partidul Politic "Voința Poporului"; Valerii Klimenco - Partidul Politic "Șor"; Valeriu Munteanu - Partidul Politic "Uniunea Salvați Basarabia"; Victor Chironda - Mișcarea Social-Politică "Forța Nouă"; Vitalie Voznoi - Partidul politic "Partidul Stânga Europeană"; Dumitru Țîra - Partidul Politic "Partidul Popular European din Moldova"; Vitalie Marinuța - Partidul Politic "Partidul Verde Ecologist"; Andrei Năstase - Blocul Electoral "ACUM Platforma DA și PAS"; Lilia Ranogaeț - Partidul Național Liberal; Alexandru Fetescu - Partidul Liberal Democrat din Moldova; Dorin Chirtoacă - Partidul Liberal; Ivan Diacov - Partidul Politic "Partidul Nostru"; Vladimir Cebotari - Partidul Democrat din Moldova; Octavian Țîcu - Partidul Politic "Partidul Unității Naționale"; Serghei Toma - Partidul Politic "Partidul Oamenilor Muncii"; Vladimir Țurcanu - Partidul Politic "Partidul Popular Românesc"; Boris Volosatîi - Partidul Politic "Democrația Acasă". 


Principali favoriți - Andrei Năstase și Ion Ceban 
Este clar că prima șansă o au Andrei Năstase (blocul ACUM) și candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, cei care și-au disputat această poziție și la ultimul scrutin. 
Pe de altă parte, situația față de ultimul scrutin diferă substanțial. La alegerile respective, populația pro-europeană și pro-românească a Chișinăului s-a mobilizat exemplar în favoarea lui Andrei Năstase, spre a se evita alegerea socialistului Ion Ceban. S-a evitat această alegere, dar primarul Chișinăului, ales legitim, a fost împiedicat să își exercite atribuțiile printr-un mecanism de fraudă juridică și politică la care Bruxellesul a devenit, prin non-acțiune, complice moral. 
La aceste alegeri, există o întreagă garnitură de candidaturi din partea formațiunilor pro-europene și pro-românești, dintre care cele mai relevante sunt, într-o ordine aleatorie, Boris Volovatîi, Vladimir Țurcanu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu etc. 
În pofida unor dese apeluri la unitate pe segmentul pro-european și pro-românesc prin retragerea candidaților fără șanse și sprijinirea unui candidat unic pe zona de exprimare pro-europeană și pro-românească, unitatea scontată nu s-a realizat. Candidații de orientare pro-europeneană și pro-românească își vor distribui voturile unei importante părți a electoratului din Chișinău, reducând totodată șansele lui Andrei Năstase de a atinge un rating electoral similar celui care i-a adus victoria de facto la ultimul scrutin. 


Un risc mai ridicat decât oricând 
Riscul alegerii unui primar pro-rus al Chișinăului este mai ridicat decât oricând. Socialiștii au "vânt din pupa" de la Moscova și Berlin, iar pro-europenii și pro-românii din Chișinău își vor împărți/distribui voturile într-un mod sinucigaș. 
Din cauza compromisului politic al blocului ACUM cu socialiștii lui Igor Dodon, care defilează "acum" nestingheriți pe toată lungimea politicii interne și externe a Republicii Moldova, de la Președinție la tribuna ONU, de la Moscova la Berlin, de la Bălți la Paris, de la Cahul la Tiraspol etc., Andrei Năstase nu mai este frecventabil pentru o parte a electorilor pro-europeni și pro-români de la Chișinău. 
În acest context, prima șansă o are candidatul socialist (deci pro-rus) Ion Ceban. 


XXX 
Va cădea oare, în premieră în ultimele decenii, reduta pro-europeană și pro-românească a Republicii Moldova, Chișinăul? 
Este Bucureștiul capabil să reducă proporțiile dezastrului, în actuala inerție caraghioasă (tragi-comică) a pseudo-liderilor săi de pe Dâmbovița? 
Dipl. dr. Dorin POPESCU




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2763 secunde