Ursula von der Leyen, prima femeie aleasă în fruntea Comisiei Europene

143
Ursula von der Leyen, prima femeie aleasă în fruntea Comisiei Europene - ursula-1563363956.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a ales-o, marți, în funcția de președinte al Comisiei Europene, pe Ursula von der Leyen, care își va începe mandatul de cinci ani pe 1 noiembrie 2019, informează Agerpres.

Din 733 de voturi exprimate, un singur vot a fost invalidat. 383 de eurodeputați au votat pentru, 327 împotrivă, iar 22 s-au abținut.

În momentul de față, Parlamentul numără 747 de deputați în urma notificărilor oficiale venite din partea autorităților statelor membre, prin urmare pragul necesar a fost de 374 de voturi (mai mult de 50% din membri). Alegerea a avut loc prin vot secret pe hârtie.

"În numele Parlamentului, doresc să vă felicit pentru alegerea în funcția de președinte al Comisiei Europene. O foarte importantă etapă pentru instituțiile europene începe acum; trebuie să pregătim audierile pentru comisarii desemnați, care sunt tratate foarte serios de către membrii Parlamentului European. Ne așteptăm ca subiectele pe care le-ați abordat astăzi în plen să fie examinate amănunțit și detaliat de către viitorul colegiu, care se va prezenta la audieri în fața comisiilor competente. Următorii ani vor fi foarte importanți pentru viitorul Uniunii Europene și nu vom putea face față cu succes provocărilor decât printr-o cooperare strânsă și completă între instituții", a declarat președintele PE, David Sassoli.

Președintele desemnat al Comisiei va trimite acum scrisori oficiale către șefii de stat și de guvern ai statelor membre, cu invitația de a-și propune candidații pentru posturile de comisar. Audierile candidaților vor avea loc în comisiile de specialitate ale Parlamentului, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie. Colegiul comisarilor va fi apoi supus votului în plenul Parlamentului European, cel mai probabil în sesiunea din 21-24 octombrie.

Ursula von der Leyen, un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel și ministru de lungă durată în cadrul Uniunii sale Creștin-Democrate de centru-dreapta (CDU), va fi prima femeie care va conduce executivul Uniunii Europene - un post care presupune gestionarea unei mari părți a agendei politice a blocului comunitar pentru următorii cinci ani și îi va aduce în subordine 32.000 de oameni.

XXX

"Cu ea, pentru prima dată va fi o președintă a Comisiei Europene și, după peste 50 de ani, un german în fruntea executivului european. Mă bucur pentru asta, deoarece va fi o șefă europeană convinsă și convingătoare a Comisiei Europene. Ea urmează să abordeze cu multă vigoare provocările cu care ne confruntăm ca Uniune Europeană", a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3449 secunde