URBI ET ORBI: Papa Francisc îndeamnă la pace și reconciliere

186
URBI ET ORBI: Papa Francisc îndeamnă la pace și reconciliere - 1-1577284993.jpg

Articole recomandate

Papa Francisc a cerut miercuri speranță "pentru întregul continent latino-american unde mai multe țări trec printr-o perioadă de agitație socială și politică" și de încurajare pentru poporul venezuelean atât de încercat de tensiuni, în tradiționalul său mesaj Urbi et Orbi pronunțat de Crăciun, relatează EFE și AFP, citate de Agerpres.

Prezent în balconul logiei centrale a bazilicii San Pietro, papa Francisc și-a dedicat mesajul de Crăciun conflictelor și nedreptăților din lume.

Papa Francisc și-a început mesajul observând că există "întuneric" în inimile oamenilor, în relațiile personale și în familii, precum și în conflictele economice, geopolitice și ecologice, dar a adăugat că "mai mare este lumina lui Iisus".

Suveranul pontif a regretat că mai multe națiuni ale continentului latino-american trec printr-o perioadă de agitație socială și politică și a încurajat această regiune în eforturile sale de a favoriza "justiția și reconcilierea" și a lansat un apel la depășirea "numeroaselor forme de sărăcie care sunt o ofensă pentru demnitatea oricărei persoane".

În fața a sute de persoane reunite în Piața San Pietro, el a evocat "mulțimea de copii care se confruntă cu conflictele din Orientul Mijlociu și din alte țări ale lumii".

Exprimându-și durerea față de tragedia poporului sirian, "care încă nu vede încheierea ostilităților ce devastează țara în acest deceniu", papa și-a exprimat speranța în trezirea "conștiinței oamenilor". El a lansat "guvernelor și comunității internaționale apelul de garanta securitatea și coexistența pașnică a popoarelor din regiune" ale căror suferințe trebuie să înceteze.

Papa argentinian a adresat un gând de sprijin și poporului libanez pentru a putea ieși din criza actuală și să-și redescopere vocația de a deveni un mesager al libertății și al coexistenței armonioase pentru toți".

În tradiționalul său tur al zonelor de conflict din întreaga lume, papa Francisc a subliniat că locuitorii planetei "așteaptă zile de pace și securitate, evocând totodată tensiunile din Irak și "criza gravă umanitară din Yemen".

Sfântul părinte și-a exprimat de asemenea speranța de a vedea Ucraina ajungând "la soluții concrete pentru o pace durabilă".

Evocând continentul african unde domnesc "violențele, calamitățile naturale și urgențele medicale", papa și-a exprimat dorința de "a aduce alinare tuturor celor care sunt persecutați din cauza credinței lor, mai ales misionarilor și victimelor răpirilor".

Papa Francisc și-a încheiat mesajul cu o urare de pace pentru populațiile care trăiesc în regiunile orientale din Republica Democratică Congo, devastată de conflictele persistente

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5524 secunde