UPDATE. Tensiuni fără precedent la granițele României. Președintele Ucrainei a convocat Consiliul de război

565
UPDATE. Tensiuni fără precedent la granițele României. Președintele Ucrainei a convocat Consiliul de război - image-1543216830.jpg

Articole recomandate

UPDATE. Rusia a redeschis traficul naval în strâmtoarea Kerci – care separă Peninsula Crimeea de Rusia și Marea Azov de Marea Neagră, după ce trei nave ucrainene au fost atacate și confiscate de forțele navale ruse.

Șeful Porturilor Maritime din Crimeea, Alexei Volkov, a spus luni că navele civile pot trece prin strâmtoarea Kerci. Permisiunea a fost acordată în jurul orei 03:00 (ora României), scrie Mediafax. Rusia a blocat strâmtoarea duminică, după ce trei nave ale marinei Ucrainei au fost atacate și confiscate de paza de coastă a Federației Ruse. Moscova anunță că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ale sale. 





Forțele navale ucrainene au anunțat că forțele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor în Marea Neagră, relatează Reuters și AFP, la puțin timp după ce acestea au acuzat Rusia că a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene.

UPDATE: Uniunea Europeană și NATO au făcut apel duminică seară la "detensionare" în Marea Azov și au cerut Moscovei "să restaureze libertatea de trecere" prin strâmtoarea Kerci, relatează AFP.

"Așteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci și facem apel la toate părțile să acționeze cu maximum de reținere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situației", a precizat UE într-un comunicat.

La rândul său, NATO a făcut apel "la reținere și la detensionare" prin vocea unei purtătoare de cuvânt.

UPDATE: Serviciul de securitate rus FSB a anunțat în cursul nopții de duminică spre luni că navele sale de patrulă la frontieră au capturat duminică trei nave ucrainene în Marea Neagră și că au folosit armamentul din dotare pentru a le forța să se oprească, relatează agenția de știri rusă RIA, preluată de Reuters.

Potrivit FSB, navele rusești au acționat în acest mod întrucât vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, și au efectuat manevre periculoase.

De asemenea, RIA citează o declarație a FSB potrivit căreia trei marinari ucraineni au fost răniți în incident, ei beneficiind în prezent de îngrijiri medicale. Viețile nu le sunt puse în pericol, a mai precizat FSB, potrivit Reuters.

Potrivit forțelor navale ucrainene, doi dintre marinarii din echipajele navelor sale au fost răniți în incidentul cu Rusia. Anterior, forțele navale ucrainene anunțaseră că un singur marinar ucrainean a fost rănit după deschiderea focului de către ruși asupra navelor ucrainene din strâmtoarea Kerci, pe care Garda de coastă rusă le-a blocat în drumul lor spre Marea Azov.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a convocat o reuniune a cabinetului de război pentru a discuta situația, mai scrie Reuters, care citează un anunț al Consiliului de securitate națională al Ucrainei.

Forțele navale ucrainene acuză Rusia că a deschis duminică seară focul asupra unor nave din flota lor în Marea Neagră, lovind o navă și rănind un membru al echipajului, relatează Reuters și AFP.

Anunțul a fost făcut pe contul de Facebook al Forțelor navale ucrainene după o zi de escaladare a tensiunilor, în care Rusia a oprit trei nave ucrainene să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci plasând un cargou uriaș sub un pod controlat de ruși.

Nave rusești "au deschis focul asupra grupului de nave ale Forțelor navale ucrainene", au precizat acestea într-un comunicat, precizând că o navă, avariată, "este în derivă".

sursa: romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9684 secunde