Universitatea lui Soros, "forțată să părăsească Budapesta"

120
Universitatea lui Soros,

Articole recomandate

Universitatea Central Europeană (CEU) fondată de miliardarul american George Soros a anunțat luni transferul celei mai mari părți a activităților sale de la Budapesta la Viena, după un an și jumătate de conflict cu guvernul ungar condus de Viktor Orban, informează AFP.


"CEU este forțată să părăsească Budapesta", a anunțat într-un comunicat această instituție anglofonă înființată în 1991 și intrată în colimatorul liderului ungar naționalist-suveranist, care a făcut din miliardarul de origine maghiară ținta criticilor sale. Acest transfer, prevăzut să înceapă în septembrie, va viza cursurile internaționale pentru care este renumită universitatea, care a format peste 10.000 de studenți străini în instituția sa din capitala ungară.


În prezent, peste 3.500 de absolvenți ai CEU lucrează și predau în Ungaria.


Universitatea, care susține că a efectuat în ultimele luni demersurile necesare în SUA, și-a exprimat regretul că nu a reușit să convingă autoritățile ungare, denunțând o "expulzare arbitrară".


CEU a apărut după căderea Zidului Berlinului, oferindu-le studenților diplome acreditate atât în Ungaria, cât și în SUA, dar a fost acuzată de guvernul premierului ungar conservator Viktor Orban că ar activa fără a respecta pe deplin legislația.


Noii studenți care doresc să obțină diplome americane, cele mai căutate, vor studia începând cu noul an școlar din 2019 în capitala austriacă. Campusul din Budapesta își va continua cu toate acestea activitatea pentru diplome ungare, precum și pentru studenți deja înscriși pentru programul de studii internațional.


Planurile CEU de a-și muta campusul principal la Viena survin după o bătălie îndelungată cu guvernul Orban care l-a acuzat pe fondatorul universității, George Soros, că complotează să distrugă civilizația europeană, ''inundând'' continentul cu imigranți. La rândul său, Soros spune că sprijinul acordat de el refugiaților este parte a unei misiuni umanitare.




Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8707 secunde