Angela Merkel, declarații în Bundestag:

"Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe provocările post-Brexit"

217

Articole recomandate

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut, ieri, celor 27 de state care vor rămâne în Uniunea Europeană să se concentreze pe provocările implicate de ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


Adresându-se în Bundestag pe tema Brexit-ului, Angela Merkel a spus că începe o nouă ordine mondială, iar europenii trebuie să se gândească la maniera de răspuns. 


Potrivit șefei executivului german, UE trebuie să acționeze la unison și să consolideze piața internă europeană. În același timp, trebuie menținute angajamentele privind prosperitatea și securitatea. "Multilateralismul a adus Europei pace și libertate. Europa ar trebui să continue pe această cale, spre beneficiul tuturor", a adăugat Angela Merkel. 


Ea a remarcat că UE a continuat să avanseze pe calea creșterii economice, chiar dacă au existat unele întârzieri, accentuând că trebuie făcut tot posibilul pentru a sprijini moneda comună (euro) adoptată de 19 dintre statele membre. 
Pe de altă parte, Angela Merkel s-a arătat dispusă să sprijine o amânare de scurtă durată a Brexit-ului, sugerând că data de 30 iunie solicitată de premierul britanic Theresa May este problematică. 


"Cu privire la data de 30 iunie, trebuie să ținem cont de faptul că avem alegeri europene în luna mai. Aceasta înseamnă că viitorul și legalitatea alegerilor europene trebuie să fie respectate. Dar în mod categoric vorbim pozitiv despre o scurtă amânare", a menționat Angela Merkel. 


În ceea ce-l privește, șeful grupului parlamentar al "Alternativei pentru Germania" (AfD), cel mai mare partid de opoziție german, Alexander Gauland, i-a solicitat Angelei Merkel să redeschidă acordul asupra Brexit-ului. 
Gauland a subliniat că Londra ar trebui să beneficieze de mai mult timp pentru procesul de retragere a Regatului Unit din blocul comunitar, criticând negociatorii UE. 


"Orice țară are dreptul de a se retrage din tratate dacă nu le mai consideră benefice", a afirmat Gauland. 
Cu nouă zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, 29 martie 2019, premierul britanic Theresa May le-a cerut, miercuri, liderilor europeni o amânare până la 30 iunie, cu scopul ca țara sa, incapabilă să se adune în jurul unui acord de separare, să evite o ieșire fără o plasă de siguranță.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3546 secunde