Uniunea Europeană se oferă drept garant al păcii în Afganistan

312
Uniunea Europeană se oferă drept garant al păcii în Afganistan - uniunea-1554838351.jpg

Articole recomandate

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană au confirmat, luni, disponibilitatea UE de a acționa ca garant în cadrul procesului de pace din Afganistan, fără a oferi detalii privind implicațiile acestui rol, la câteva ore după ce talibanii au acceptat pentru prima dată să se întâlnească cu membri ai guvernului de la Kabul, transmite agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Într-o declarație dată publicității luni, miniștrii au apreciat că procesul de pace din Afganistan "necesită sprijinul deplin și implicarea constructivă a întregii comunități internaționale". Ei au anunțat că Uniunea Europeană își va asuma rolul de garant al procesului respectiv dacă părțile solicită acest lucru. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a lansat această ofertă luna trecută, cu ocazia unei vizite la Kabul. 


Mai multe state membre ale UE doresc clarificări privind implicațiile garanției oferite. 
"Rămânem și cu copilul și plătim și pensia alimentară?", s-a întrebat un diplomat european, a cărui identitate nu este dezvăluită de DPA. Un alt diplomat a afirmat că nu va fi vorba de niciun fel de prezență militară sau de menținere a păcii, ci numai de confirmarea menținerii progreselor privind drepturile omului, pacea și securitatea. 


UE nu s-a implicat în negocierile cu talibanii începute anul trecut de Statele Unite, în scopul pacificării Afganistanului, dar dialogul respectiv a creat nesiguranță în rândul aliaților SUA privind semnificația acestei evoluții și progresele în materie de democrație și drepturi ale omului, menționează DPA. Eforturile conduse de SUA nu au înregistrat mari succese, deoarece talibanii au refuzat dialogul direct cu guvernul afgan, pe care îl numesc "regim-marionetă". 


Luna aceasta, în Qatar va avea loc pentru prima oară un dialog direct între talibani și autorități de la Kabul. Duminică, un purtător de cuvânt al islamiștilor a susținut însă că participanții de la Kabul nu vor reprezenta guvernul, ci vor merge la Doha în nume propriu și vor prezenta puncte de vedere personale. 


Tot duminică, președintele afgan Ashraf Ghani a anunțat formarea unui consiliu de conducere pentru reconciliere, care va trasa liniile de negociere pentru guvern și va pregăti lista participanților la discuțiile din Qatar. Purtătorul de cuvânt al consiliului a precizat că nu va fi vorba de negocieri, ci doar de prezentarea pozițiilor părților. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4954 secunde