Uniunea Europeană revizuiește mandatul operațiunii Sophia

221
Uniunea Europeană revizuiește mandatul operațiunii Sophia - uniunea-1579639187.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a decis, luni, să relanseze operațiunea navală Sophia în Marea Mediterană cu un mandat revizuit, centrat exclusiv pe controlul respectării embargoului asupra armelor destinate Libiei, în conformitate cu acordul internațional încheiat, duminică, la Berlin, pentru relansarea eforturilor de pace în această țară, notează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din UE, desfășurată la Bruxelles, că "nimeni nu s-a opus acestei decizii". 


"Mandatul va fi recentrat în mod special pe lupta împotriva traficului de arme", a explicat el. 
La următoarea reuniune ministerială, de pe 17 februarie, urmează să fie formulate propuneri. 


Noul mandat va permite stabilirea de noi zone de afectare pentru navele puse la dispoziție de statele membre pentru această operațiune, a indicat un diplomat european. 


Cererea de revizuire a mandatului operațiunii Sophia a aparținut Italiei. 


Operațiunea Sophia a fost creată, în 2015, pentru a lupta împotriva traficanților de persoane și a controla respectarea embargoului instituit de ONU asupra armelor cu destinația Libia. 


Mandatul misiunii a fost prelungit până la 31 martie, dar ea nu mai este operațională după ce statele membre și-au retras navele din cauza refuzului Italiei de a permite debarcarea pe teritoriul său a migranților salvați de acestea pe mare. 
Potrivit lui Borrell, navele ce vor fi desfășurate cu noul mandat vor continua să respecte obligațiile de drept maritim și să salveze migranții aflați în pericol. Însă zonele în care vor opera nu se vor afla neapărat pe rutele folosite de ambarcațiunile cu migranți, a explicat el. 


"Controlul embargoului trebuie să se facă nu doar pe mare, ci și pe pământ. Armele trec pe la frontierele țărilor vecine și este nevoie de sateliți, mijloace aeriene și controale terestre", a subliniat Borrell. 


Pe de altă parte, șeful diplomației UE a amintit că beligeranții din Libia "nu au acceptat încă nimic". "Nu avem încă o încetare a focului, doar un armistițiu, instabil și care poate fi încălcat de mai multe ori în fiecare zi", a afirmat el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4528 secunde