După ce a răvășit America, la atentatele din 11 septembrie 2001

Un terorist cere ca ONU să ancheteze SUA pentru tortură

363
Un terorist cere ca ONU să ancheteze SUA pentru tortură - terorist-1340802957.jpg
Avocații lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, au cerut Raportorului Special ONU pentru tortură, Juan Mendez, o anchetă asupra relelor tratamente pe care clientul lor le denunță.

"În această Zi Internațională de Susținere a victimelor torturii (n.r. - marți)", apărarea lui Khaled Sheikh Mohammed a anunțat că a adresat o "scrisoare de susținere" către Juan Mendez, în cadrul unei "prime etape a unei anchete ONU asupra acuzațiilor de tortură".

Avocații au trimis această cerere cu o zi înainte de inculparea, pe 5 mai, la Guanta-namo, a clientului lor, care riscă pedeapsa capitală.

Primele mărturisiri ale pakistanezului, alias KSM, au fost obținute sub tortură, după ce acesta a fost supus de 183 de ori la simularea înecului și unui total de șapte zile și jumătate de privare de somn într-o închisoare secretă CIA, potrivit unui raport al serviciilor americane de informații.

În această scrisoare, avocații îi cer Raportorului Special ONU Juan Mendez "să deschidă o anchetă completă, justă și imparțială asupra conduitei Statelor Unite și unei alte eventuale țări complice".

"După l-a supus pe Mohammed la tortură și la un tratament crud, inuman și degradant, în urma capturării sale pe 1 martie 2003, la Rawalpindi, în Pakistan, Guvernul american l-a constrâns la tăcere", scriu avocații acestuia.

"În absența unui document de acces la nivel ultrasecret, nimeni nu este autorizat să îl întâlnească sau să îi vorbească. Avocații săi sunt invitați să nu pronunțe cuvinte ca «presupus, clasat, secret al apărării»", continuă ei, invitându-l pe Mendez să ceară să îl întâlnească pe cel mai "celebru" deținut de la închisoarea militară din Guantanamo Bay (Cuba).

"Statele Unite caută să închidă acest penibil și sumbru capitol din istoria țării noastre, omorându-l pe Mohammed în urma unui proces-spectacol", apreciază avocații în această scrisoare.

"Nimeni nu trebuie să fie torturat", a scris căpitanul Jason Wright, unul dintre avocații militari ai lui KSM, într-un comunicat. "Începând de la 11 septembrie, Statele Unite și-au pierdut simțul moral. Dând socoteală, am putea spera ca în sfârșit să ne regăsim", subliniază el. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7831 secunde