Un raport asupra torturilor CIA rămâne secret

163
Un raport asupra torturilor CIA rămâne secret - tortura-1493123641.jpg

Articole recomandate

Curtea Supremă a SUA a refuzat să admită un recurs depus de puternica organizație pentru apărarea drepturilor omului ACLU (The American Civil Li-berties Union), care cerea publicarea completă a unui raport al Senatului american despre recurgerea la tortură de către CIA, relatează France Presse. 


Acest document, care conține peste 6.000 de pagini, este rezultatul unei vaste anchete parlamentare asupra foarte controversatului program de detenții secrete și interogatorii abuzive ale CIA după 11 septembrie 2001, sub guvernul președintelui George W. Bush. 


El a fost clasificat drept "secret de apărare" și doar un rezumat de 500 de pagini a fost făcut public în decembrie 2014. Acest rezumat parțial al anchetei dezvăluia practicile agenției de spionaj de a captura și interoga, în afara cadrului judiciar, a persoanelor suspectate de legături cu Al Qaida. Dezvăluirea acestor informații avusese efectul exploziei unei bombe în SUA și în lume, comentează AFP. 


Raportul descrie în special cum deținuții erau ținuți zile în șir în întuneric, aruncați în ziduri, băgați în apă rece ca gheața, privați de somn timp de o săptămână, loviți și hărțuiți psihologic. Alți suspecți fuseseră atârnați de plafon de brațele încătușate la spate, suferiseră "hidratări rectale" forțate și simulări de înec în închisori secrete. 


După ce a apărat în campanie recurgerea la tortură, practică pe care Barack Obama o interzisese când era la Casa Albă, Donald Trump nu a mai avut aceeași poziție fermă după preluarea mandatului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5274 secunde