Un inel descoperit în Cisiordania acum 50 de ani a fost atribuit lui Pilat din Pont

135
Un inel descoperit în Cisiordania acum 50 de ani a fost atribuit lui Pilat din Pont - cropofring1024x64055492200-1544107033.jpg

Articole recomandate

Cercetătorii israelieni au dezvăluit că literele care sunt înscrise pe un inel descoperit acum 50 de ani într-un sit arheologic din Cisiordania formează numele lui Pilat din Pont, potrivit ziarului Haaretz, citat de News.ro.

Inelul autentificat de cercetătorii israelieni de la Universitatea Ebraică din Ierusalim ar fi cel al lui Pilat din Pont, guvernatorul roman care, potrivit Bibliei, a ordonat condamnarea la moarte a lui Iisus.

Bijuteria a fost descoperită de un arheolog israelian în 1969 în Cisiordania, în situl din colina care adăpostește mormântul regelui Irod cel Mare din secolul I.

Arheologii și epigrafiștii au descifrat, după șlefuire, grație unei aparat foto de rezoluție înaltă, misterul inscripției: un crater, un recipient folosit pentru vin, care este flancat de litere grecești ce compun numele "Pilat".

"Pilat era un nume foarte rar întâlnit în Palestina din secolul I", explică profesorul Dany Schwarz. "Nu cunosc un alt Pilat din acea perioadă". Roi Porat, directorul săpăturilor de la Herodion, a confirmat pentru Times of Israel: "Legătura cu Pilat din Pont este evidentă".

Pilat din Pont fusese trimis de la Roma să conducă Provincia Iudeea între anii 26 și 36 d.H. Pentru că a autorizat crucificarea lui Iisus, potrivit Evangheliilor, el și-a creat o reputație proastă de-a lungul secolelor.

"Credem că inelul a fost fabricat la un atelier local, poate la Ierusalim", au explicat arheologii care au examinat obiectul.

Montura inelului nu este foarte rafinată, nici prezența unui recipient ca acesta. Și astfel lasă de înțeles că se aseamănă mai mult cu cele purtate de soldați, persoane de clasă mijlocie sau demnitari de rang mai mic.

Podoaba ar fi putut fi purtată de un membru mai puțin important al familiei sale sau de un angajat al administrației însărcinat să aplice sigiliul lui Pilat din Pont. Poate să fi fost purtat de un sclav eliberat. Guvernatorul poate că nu l-a purtat decât în intimitate, în zilele fără ceremonii oficiale, a mai presupus Roi Porat.

Din punct de vedere arheologic, bijuteria are valoare: până acum, o singură inscripție care menționa numele lui Pilat din Pont era cunoscută. Ea a fost găsită în Cezareea Maritimă într-un teatru ridicat de guvernator în onoarea împăratului Tiberius, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8239 secunde