Un imitator de profesie - Ștefan Bănică jr.

1203
Prezența vedetei Ștefan Bănică jr. în urbea noastră provincială a umplut până la refuz sala Casei de Cultură.
"Revizorul" de Gogol este un succes al Teatrului de Comedie, regia lui Horațiu Mălăele reușind să construiască pe un text clasic un spectacol cu semnificații grele exprimate în registru comic, un gen de "Scrisoare pierdută" a lui Caragiale în care sunt denunțate satiric o serie de tare ale societății precum mita, corupția, delațiunea, slugărnicia sau ignoranța. Iar peste toate, dictatura locală - suspendată pe durata vizitei "revizorului" Ivan Alexandrovici Hlestacov (Ștefan Bănică), de fapt un vagabond pe care toată lumea îl ia drept înalt funcționar din Petersburg sosit incognito pentru a descoperi neregulile din orașul lui Anton Antonovici Scvoznic-Dmuhanovschi (George Mihăiță).
Nu mă pot abține să fac o paralelă între subiectul "Revizorului", expus mai sus și așteptarea lui Bănică jr. la Constanța, ca pe o minune a lumii, apoi dezamăgirea resimțită în fața performanței sale de actor de mâna a treia.
Din fericire, pleiada de actori buni, în frunte cu George Mihăiță, Virginia Mirea și Valentin Teodosiu, l-a ajutat pe Vedetă să ducă până la capăt o reprezentație decentă, amuzând în bună măsură publicul mărinimos, predispus să se lase amuzat.
Aș scoate în evidență talentul de imitator al lui Bănică, căci jocul său este calchiat după acela al lui Horațiu Mălăele. Închizând ochii, puteam să mi-l imaginez pe Mălăele în același rol, mestecând cuvintele în felul său specific, lăsându-le neterminate sau sugerate prin onomatopee, repetând câte o poantă până la epuizare, forțând efectele și storcând până și ultimul hohot de râs dintr-un public prins în plasa farmecului său. Doar că lui Bănică nu-i iese la fel de bine, iar râsetele se potolesc de două ori mai repede.
Am râs la gaguri ieftine, ca acela cu omul căruia îi miroase gura și este îndepărtat din ce în ce mai mult, până la celălalt capăt al scenei, dar nu mi-a venit să râd la jocuri de cuvinte obscene ca acela cu plăcinta care este atât de fierbinte încât "doamnă, n-o puteți lua în gură!" (ce-i amuzant aici?).
În fața unui public prea puțin pretențios, de regulă extaziat la venirea actorilor din Capitală, Bănică a demonstrat că nu e Brad Pitt, nici pe departe, chiar dacă Zâna Andreea de la Unicef se căznește să o imite pe Angelina Jolie, campioana înfierilor și binefacerilor pentru copiii din lumea a treia. E posibil ca aceste imitații să fie inconștiente, chiar și faptul că Ștefan îl îngână pe Mălăele, dar este impresia mea cea mai pregnantă în privința persoanei multi-funcționale Ștefan Bănică jr. - actor, soț și cântăreț care (iată!) îi imită pe Elvis sau pe Shakin Stevens. Îl definește imitația, este un imitator de profesie. Singura chestie simpatică este felul cum își imită tatăl - vă mai amintiți de Ștefan Bănică cel original? - cum își arăta el toată dantura în zâmbete de comedie…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6721 secunde