Un grup de intelectuali îi cer lui Dodon să-i redea cetățenia lui Traian Băsescu

153
Un grup de intelectuali  îi cer lui Dodon să-i redea cetățenia lui Traian Băsescu - ungrupdeintelectuali-1520435005.jpg

Articole recomandate

Un grup de oameni de cultură din Republica Moldova i-a adresat, ieri, președintelui Igor Dodon o scrisoare prin care îi solicită anularea deciziei de retragere a cetățeniei Republicii Moldova fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) din Republica Moldova, conform unui comunicat PUN, citat de Deschide.md și Radio Chișinău.

"În calitatea noastră de intelectuali ai acestei țări, nu dorim să intrăm în polemici juridice sterile, ci doar să vă amintim că președintele Nicolae Timofti i-a acordat cetățenia lui Traian Băsescu datorită lucrurilor excepționale pe care domnia sa le-a făcut în favoarea cetățenilor Republicii Moldova", scriu autorii scrisorii.

Aceștia îi amintesc actualului președinte prorus de la Chișinău că, în 2005, când Rusia a interzis importurile de vin din Republica Moldova, Traian Băsescu, pe atunci președinte în funcție al României, a deschis piața românească pentru vinul moldovenesc, contribuind în acest fel la reducerea pierderilor suferite de către producătorii moldoveni.

În acest sens, intelectualii evocă și ajutorul acordat de România în urma inundațiilor devastatoare care au afectat Republica Moldova în 2010.

În fine, ei evocă faptul că, sub președinția lui Traian Băsescu, statul român, din banii poporului român, a oferit un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

Inițiativa de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu nu reprezintă un act îndreptat împotriva unei persoane, ci este un act inamical la adresa României, se menționează în textul citat.

Printre semnatarii scrisorii figurează compozitorul Eugen Doga, interpretul de muzică populară Ion Paladi, surorile Osoianu, dirijorul Nicolae Botgros, poetul și eseistul Arcadie Suceveanu etc.

Traian Băsescu a rămas fără cetățenia Republicii Moldova după ce președintele Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie decretul privind retragerea cetățeniei, iar, la 22 ianuarie, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei. Acesta a atacat ulterior decizia primei instanțe la Curtea de Apel. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2175 secunde