Ultimele zile de negocieri! Soarta Brexitului se decide în această săptămână

171
Ultimele zile de negocieri! Soarta Brexitului se decide în această săptămână - ultimele-1571090475.jpg

Articole recomandate

Soarta Brexitului se decide în această săptămână, cu tentative laborioase ale Londrei și ale Uniunii Europene în vederea ajungerii la un acord de divorț, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres, cu 17 zile înaintea prevăzutei retrageri a Regatului Unit din blocul comunitar. 


În prezentarea programului său de politică națională cu ocazia tradiționalului Discurs al Reginei, prezentat ieri, premierul britanic Boris Johnson a pus accentul pe dorința sa de a realiza Brexitul la 31 octombrie. Totuși, Londra și UE s-au arătat prudente, duminică, în legătură cu șansele lor de divorț amiabil, negocierile intense desfășurate și în week-end, la Bruxelles, neînregistrând progrese asupra chestiunii spinoase a frontierei irlandeze post-Brexit. 


"Rămâne mult de lucru pentru a depăși impasul", a estimat, duminică, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. 
În ceea ce îl privește pe Boris Johnson, acesta a apreciat că un acord privind Brexitul încă este posibil - un scenariu preferat de premierul britanic, chiar dacă el s-a declarat pregătit să scoată țara din UE și în absența unui acord -, dar a subliniat că rămâne "o considerabilă muncă de depus". 


Discuțiile tehnice continuă săptămâna aceasta, dar este prea puțin timp la dispoziție pentru ca cele două tabere să reușească să ajungă la un acord. Liderii europeni se vor reuni, joi și vineri, pentru un summit la Bruxelles, prezentat drept cel al ultimei șanse pentru a se putea evita o ieșire din UE fără acord sau o a treia amânare care ar prelungi incertitudinea privind calea pe care o va urma Regatul Unit după 46 de ani în clubul european. 


Londra și Bruxellesul nu reușesc să ajungă la un numitor comun asupra manierei de a se evita, după Brexit, o revenire la o frontieră fizică între provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) și Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE, și de a se menține astfel pacea pe insula Irlanda. 


După ce planul său prezentat la începutul lunii octombrie a fost respins de europeni, Boris Johnson i-a prezentat, joi, noi propuneri omologului său irlandez Leo Varadkar. După întâlnire, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că a primit semnale promițătoare de la Varadkar, adăugând că până și cea mai mică șansă de acord trebuie valorificată. 
Dacă va reuși să ajungă la un acord cu UE, Boris Johnson va avea apoi de trecut un alt obstacol - acela de a convinge parlamentul britanic, unul extrem de divizat asupra Brexitului. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4224 secunde