Ultimele forțe americane și NATO au părăsit Bagram, baza cheie a aliaților în Afganistan

803
Ultimele forțe americane și NATO au părăsit Bagram, baza cheie a aliaților în Afganistan - fondforteamericane-1625239366.jpg

Articole de la același autor

Oficialii SUA din domeniul Apărării au anunțat că ultimele forțe americane și NATO au părăsit baza aeriană Bagram din Afganistan, centrul războiului împotriva militanților de aproximativ 20 de ani. Mișcarea semnalează iminenta retragere completă a forțelor străine din Afganistan, conform BBC News.

Președintele Joe Biden a anunțat, în luna aprilie, că forțele SUA se vor retrage complet din Afganistan până la 11 septembrie. Însă retragerea de la baza din Bagram, situată la 50 km nord de Kabul, reprezintă o victorie simbolică pentru talibani, care duc o luptă încrâncenată împotriva armatei afgane, determinând-o să bată în retragere şi cucerind un număr tot mai mare de districte de la o zi la alta.

Termenul limită ales de administrația Biden pentru retragerea trupelor americane din Afganistan se referă la comemorarea a două decenii de la atacurile asupra turnurilor gemene de la World Trade Center din Manhattan, care au ucis aproape 3.000 de persoane.

Atacurile au fost produse de gruparea teroristă al-Qaeda, un grup internațional jihadist care avea atunci sediul în Afganistan și sprijinul talibanilor, pentru că aceștia din urmă dețineau controlul asupra țării încă din anii '90. În urma atacurilor teroriste din New York, o coaliție condusă de SUA a invadat Afganistanul, mai târziu în acel an, pentru a neutraliza ambele grupări anti-democratice.

După aproape 20 de ani, SUA vor acum să pună capăt celui mai lung război în care armata americană a fost implicată și care a produs costuri uriașe în viețile umane, precum și cheltuieli vaste. Americanii lasă acum securitatea țării în mâinile guvernului afgan și deschid calea unei perioade de imensă incertitudine pentru Afganistan, pentru că violenţele continuă.

„Toate forţele coaliţiei au părăsit Bagram”, a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului, fără să specifice momentul precis al retragerii din această bază.

Nu a fost comunicată nici data la care această facilitate va fi oficial restituită armatei afgane. În schimb, Reuters menţionează că Bagram, una dintre cele mai mari baze militare din Afganistan, a fost evacuată vineri.

Armata SUA şi-a coordonat războiul aerian şi sprijinul logistic pentru misiunea sa din Afganistan de la baza aeriană Bagram, la aproximativ 50-60 km nord de Kabul, iar retragerea simbolizează sfârşitul implicării militare a Statelor Unite în această ţară.

Esenţială pentru intervenţia americană în Afganistan, această bază devenise cartierul general al trupelor pentru operaţiuni speciale americane în acest conflict.

Cândva cu o pistă degradată şi câteva clădiri aproape fără electricitate, aeroportul Bagram a devenit între timp un mic oraş autonom, cu magazine, săli de sport şi săli de curs pentru mii de militari şi contractori care au lucrat la bază şi la facilităţile sale, potrivit CNN.

Pista de peste 3 km, cu urme de anvelope negre grele după nenumărate decolări şi aterizări, a fost punctul de plecare pentru numeroase operaţiuni militare în toată ţara, cu avioane cargo, avioane de vânătoare şi elicoptere de atac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8068 secunde