UE salută puternicul atașament al Ucrainei față de democrație după alegerea lui Zelenski

142
UE salută puternicul atașament al Ucrainei față de democrație după alegerea lui Zelenski - ue-1555933478.jpg

Articole recomandate

Principalii responsabili ai Uniunii Europene l-au felicitat, ieri, pe actorul Volodimir Zelenski pentru alegerea sa la președinția Ucrainei, apreciind că scrutinul a arătat angajamentul față de valorile democratice ale acestei țări în război, situată la porțile Uniunii Europene, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Într-un mesaj comun adresat lui Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, subliniază "puternicul atașament față de democrație și statul de drept pe care poporul Ucrainei l-a demonstrat pe parcursul întregului proces electoral".

Președintele francez Emmanuel Macron a fost, duminică seara, unul dintre primii lideri străini care i-au telefonat lui Zelenski pentru a-l felicita pentru victoria repurtată în alegerile prezidențiale în Ucraina.

Macron l-a sunat pe Zelenski, cu care s-a întâlnit la Paris în timpul campaniei electorale, "pentru a-l felicita pentru victoria sa din 21 aprilie 2019", a indicat ambasadoarea Franței în Ucraina, Isabelle Dumont, pe contul său de Twitter.

Franța și Germania sunt mediatori ai procesului de pace în estul Ucrainei, unde un conflict cu separatiștii proruși a făcut din 2014 aproape 13.000 de morți.

Emmanuel Macron a fost singurul lider străin cu care s-a întâlnit Zelenski în timpul campaniei sale la 12 aprilie, în aceeași zi când Petro Poroșenko era primit de cancelarul german Angela Merkel la Berlin.

Printre primii lideri care l-au felicitat pe Zelenski duminică seara s-a numărat și președintele polonez Andrzej Duda, care l-a invitat pe actorul de comedie ales președinte într-o vizită în Polonia, potrivit contului de Twitter al președinției poloneze.

Potrivit media ucrainene, emisarul special al Casei Albe pentru Ucraina, Kurt Volker, i-a transmis duminică seara felicitări lui Zelenski din partea lui Donald Trump. "Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei de a-și restabili integritatea teritorială și de a contracara agresiunea Rusiei", a scris Volker în mesajul său pe Twitter.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat, ieri, pe Zelenski pentru victoria în alegeri și l-a invitat într-o vizită la Berlin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4294 secunde