Federica Mogherini, declarații în Parlamentul European:

"UE nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan"

293

Articole recomandate

Uniunea Europeană nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan și consideră periculoasă voința de modificare a frontierelor "manu militari", a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, în Parlamentul European, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres.

"UE nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate, iar această poziție, reiterată în numeroase rânduri, se aplică și Înălțimilor Golan, teritoriu anexat de Israel în 1967", a declarat Federica Mogherini, în cadrul unei dezbateri cu eurodeputații, reuniți în ultima sesiune în plen înaintea alegerilor din mai pentru PE.

"Modificarea frontierelor «manu militari» este o idee periculoasă. Normele internaționale trebuie să fie respectate", a subliniat ea.

Luni, 37 de foști miniștri de Externe și lideri europeni, printre care Guy Verhofstadt, fost premier belgian și actualul lider al grupului ALDE din PE, i-au cerut printr-o scrisoare șefei diplomației UE să reafirme poziția Uniunii, după ce președintele american Donald Trump s-a pronunțat la 21 martie în favoarea recunoașterii suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, o decizie care contravine poziției de decenii a SUA.

"Uniunea Europeană consideră Israelul și pe israelieni drept prieteni și parteneri. Ea consideră Autoritatea Palestiniană și pe palestinieni drept prieteni și parteneri. Ea consideră administrația americană și pe americani drept prieteni și parteneri. Reafirmarea poziției noastre în mod clar și unit nu înseamnă că suntem ostili unor interlocutori care între timp și-au schimbat poziția", a răspuns ea unor critici formulate de deputați.

"Abandonarea soluției cu două state (n.r. - Israel și Palestina) nu va aduce decât haos în Orientul Mijlociu", a avertizat Federica Mogherini.

"UE este foarte clară cu privire la poziția sa și cheamă la noi negocieri de pace. Procesul de pace nu mai există, dar noi vrem să încercăm relansarea lui", a mai arătat șefa diplomației europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3334 secunde