Europa, sub amenințarea coronavirusului

UE, confruntată cu închiderile de frontiere! Miniștri de interne cer mai multă coordonare

192
UE, confruntată cu închiderile de frontiere! Miniștri de interne cer mai multă coordonare - ue-1584135543.jpg

Articole recomandate

Orice restricții impuse în interiorul zonei de circulație liberă în Uniunea Europeană pentru a limita răspândirea coronavirusului trebuie luate în coordonare, pentru a nu deveni contraproductive și a nu agrava urgența sanitară, au atras atenția miniștri europeni de interne, înaintea reuniunii de vineri de la Bruxelles, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


"Trebuie să iei măsurile potrivite la momentul potrivit", a afirmat ministrul suedez Mikael Damberg. "Ei trebuie să fie conștienți că sistemul de transport trebuie să funcționeze pentru alimente și materiale sanitare, genul de lucruri care sunt importante pentru țările europene așa încât să nu ne facem probleme unii altora în gestionarea crizei", a adăugat el. 


La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că orice restricții la frontiere trebuie să fie "coordonate, operaționale, proporționale și eficiente". 


"Ar trebui să găsim un acord european. Nu cred că ar trebui să închidem frontierele", a spus ministrul luxemburghez Jean Asselborn. 


Austria a introdus controale pentru a opri intrările din Italia. Germania, motorul economic al UE, nu a acționat până acum în sensul introducerii de restricții la frontiere. Guvernul federal a lăsat în seama landurilor decizia de a închide școlile și a anunțat măsuri de atenuare a impactului economic al pandemiei. Spania a plasat, joi, patru orașe în carantină și a interzis zborurile din Italia. 


Și ministrul de interne croat Davor Bozinovic s-a făcut ecoul apelurilor la mai multă coordonare la nivelul UE. "Suntem prea apropiații unii de alții. Dacă am acționa unitar, ar fi mult mai bine pentru noi toți", a afirmat el. 


XXX 
Guvernul ceh a anunțat, vineri, că toate frontierele vor fi închise începând de luni atât pentru străinii care vor dori să intre în țară, cât și pentru cetățenii cehi care vor să părăsească teritoriul. 


"Emitem o interdicție de intrare pentru toți străinii de la miezul nopții de duminică spre luni, cu excepția celor care dețin permis de rezidență sau permis pe termen scurt de 90 de zile", a declarat premierul Andrej Babis într-o conferință de presă după o ședință de guvern extraordinară. 


"Începând de duminică spre luni, de la miezul nopții, interzicem tuturor străinilor intrarea în Cehia și, în același timp, tuturor cetățenilor cehi ieșirea de pe teritoriul ceh", a adăugat ministrul de interne Jan Hamacek. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0506 secunde