UE condamnă "acțiunile ilegale" ale Turciei în Marea Mediterană

172
UE condamnă

Articole recomandate

Liderii europeni intenționează să condamne ferm "acțiunile ilegale" ale Turciei în Marea Egee și în estul Mării Mediterane, pentru a da dovadă de solidaritate cu Grecia și Cipru, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Consiliul European condamnă ferm continuarea acțiunilor ilegale ale Turciei în Mediterana de Est și în Marea Egee și subliniază deplina sa solidaritate cu Ciprul și Grecia", se spune în proiect, cu referire la tensiunile dintre Ankara și Nicosia în jurul unor forări gaziere la est de coasta cipriotă și al detenției de cetățeni ai UE în Turcia. 


Această condamnare intervine cu câteva zile înainte de reuniunea dintre liderii UE și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, prevăzută să aibă loc în 26 martie, la Varna (Bulgaria). 


Grecia și Cipru intenționează să abordeze acest subiect în timpul summitului UE de la Bruxelles. Pe de altă parte, cele două țări fac parte din grupul celor mai reticente în a condamna Rusia pentru otrăvirea unui fost agent rus în data de 4 martie, la Salisbury, în Marea Britanie, dosar ce se află de asemenea pe agenda Consiliului European. 


Republica Cipru, membră a UE și care își exercită autoritatea doar pe două treimi din teritoriul insulei, a semnat în ultimii ani contracte cu giganți în domeniul hidrocarburilor, cum sunt Eni, compania franceză Total sau cea americană ExxonMobil, pentru explorarea unui important zăcământ de metan descoperit în apele teritoriale din estul insulei. 


Însă Ankara, ale cărei trupe au invadat în 1974 o treime din insulă, ca reacție la o lovitură de stat menită să unească insula cu Grecia, cere suspendarea oricărei explorări a zăcământului de către ciprioții greci, până când va fi găsită o soluție la această divizare a Ciprului. Marina turcă a blocat în februarie o navă de explorare a companiei italiene Eni. 


Alt contencios evocat în declarația liderilor europeni se referă la reținerea, în Turcia, a doi militari greci arestați în timp ce patrulau la frontieră și care au pătruns din greșeală pe teritoriul turc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Martie 2018
Stire din Economie : Știri din Uniunea Europeană
Vineri, 16 Martie 2018
Stire din Economie : Condamnați-mă!
Pagina a fost generata in 0.5542 secunde