UE atenționează Rusia: Încălcați suveranitatea Georgiei!

129
1
UE atenționează Rusia: Încălcați suveranitatea Georgiei! - vladimirputin-1437150757.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană atenționează Rusia să nu extindă frontiera regiunii separatiste proruse autonome Osetia de Sud în detrimentul Georgiei pentru a controla o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona frontierei, relatează Realitatea.net.

La frontiera dintre regiunea separatistă prorusă autonomă Osetia de Sud, fostă parte a statului georgian până în 2008, și Georgia, există tensiuni din cauza modificării teritoriale a frontierei administrative, susțin reprezentanți ai statului georgian. Potrivit acestora, Rusia ar fi retrasat granița dintre Georgia și Osetia de Sud, regiune a cărei independență obținută în anul 2008 a fost sprijinită de statul rus.

Trupele ruse ar fi instalat marcaje în zona frontierei, încălcând suveranitatea Georgiei, pentru a dobândi control asupra unei părți din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona respectivă. Trupele ruse au patrulat la granița administrativă dintre Rusia și Georgia de la încheierea războiului din 2008 din Oseția de Sud.

Potrivit unor rapoarte întocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puțin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafața regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Frontiera nou trasată se află acum la 500 de metri de autostrada principală a Georgiei care face legătura între Marea Neagră și Azerbaidjan.

Un purtător de cuvânt pe probleme de politică externă din UE a declarat că plasarea unor noi marcaje teritoriale "au provocat tensiuni în zonă, cu posibile efecte negative asupra populației locale, asupra vieți existenței lor și a libertății lor".

"Mișcările care pot fi percepute ca provocând tensiuni trebuie să fie evitate", a avertizat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate din Consiliul European. "Uniunea Europeană își reconfirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional", a mai precizat ea.

Joi, ministrul de Externe al Georgiei, Tamar Beruchașvili, a denunțat remarcarea teritorială a frontierei cu Osetia de Sud ca fiind "extindere a anexării ruse". În urma acestei mișcări, o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa cu o lungime de 1.6 km a rămas în afara teritoriului georgian.

Conducta petrolieră Baku-Supsa este operată de compania BP, capacitatea sa de transport fiind de 145.000 de barili pe zi. Conducta are o lungime de 883 de kilometri, pornind din Azerbaijan, trecând apoi prin Georgia și Turcia.

Comentează știrea

OTAN
18 iulie 2015
Un gugustiuc

Eu am invatat la geografie despre continentul Europa,ca se opreste la stramntoarea Bosfor-Dardanele!!,Georgia fiind in alt continent. Atunci mUE !,ce treaba are pe acolo ???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4309 secunde