Ucraina cere 20 de miliarde de euro de la UE în schimbul Acordului de Asociere

130
Ucraina cere 20 de miliarde de euro de la UE în schimbul Acordului de Asociere - ucraina-1386786050.jpg

Articole recomandate

Ucraina are nevoie de un ajutor european de 20 de miliarde euro pentru a semna Acordul de asociere la UE, sumă necesară pentru limitarea consecințelor pe care semnarea unui astfel de acord le va avea asupra economiei țării, a declarat, ieri, premierul ucrainean Mykola Azarov, transmite Interfax-Ukraina.

"Noi propunem rezolvarea problemei ajutorului financiar pentru Ucraina. Noi am stabilit suma la aproximativ 20 de miliarde de euro", a afirmat premierul ucrainean Mykola Azarov, în timpul unei reuniuni guverna-mentale, precizând că nu este vorba de ajutor nerambursabil din bugetul european, ci de investiții ale UE în proiecte comune, reciproc avantajoase.

Guvernul ucrainean a decis, la 21 noiembrie, suspendarea pregătirii Acordului de Asociere la UE, ce ar fi trebuit semnat la summitul de la Vilnius (28-29 noiembrie), și promovarea relațiilor cu Rusia, o decizie care a provocat ample manifestații în Ucraina. Premierul Azarov a explicat ulterior că decizia guvernului său a fost luată în contextul situației economice dificile a țării, subliniind că aducerea economiei ucrainene la standardele europene necesită cheltuieli uriașe și că Uniunea Europeană nu a oferit sprijinul necesar în acest sens.

v v v

Uniunea Europeană a cerut, ieri, autorităților ucrainene să împiedice orice recurs la utilizarea violenței împotriva cetățenilor de rând, după asaltul poliției asupra Pieței Independenței din Kiev pentru deblocarea accesului.

Într-o declarație postată pe pagina sa de Facebook, delegația UE în Ucraina transmite că încearcă să contacteze autoritățile "pentru a împiedica utilizarea violenței împotriva cetățenilor de rând".

Asaltul a intervenit în timp ce lidera diplomației UE, Catherine Ashton, se afla la Kiev, pentru o misiune de conciliere. Ea s-a întâlnit cu președintele Viktor Ianukovici timp de trei ore, marți, înainte de a se întâlni cu manifestanții din Piața Independenței.

"Am observat cu tristețe că poliția a folosit forța pentru a dispersa oameni pașnici", a reacționat ea mai târziu, într-un comunicat difuzat pe Facebook. "Dialogul cu forțele politice și societatea, precum și utilizarea argumentelor sunt mereu mai bune ca argumentul forței", a adăugat ea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5799 secunde