Ucigaşul din umbră. Aerul poluat scurtează viaţa oamenilor mai mult decât fumatul

269
Ucigaşul din umbră. Aerul poluat scurtează viaţa oamenilor mai mult decât fumatul - fond2-1630589075.jpg

Articole de la același autor

Aerul poluat care provine din arderea cărbunelui are capacitatea să reducă viața a miliarde de oameni cu până la șase ani, potrivit unui nou raport, făcându-l astfel un ucigaș mult mai mare decât fumatul, accidentele de mașină sau virusul HIV, scrie The Guardian.

Potrivit cercetătorilor realizate de Universitatea din Chicago, arderea cărbunelui este principalul vinovat pentru poluarea aerului. În India, un cetățean moare în medie cu șase ani mai devreme din cauza poluării din aer. În China, țară care a redus poluarea aerului în ultimii șapte ani prin diverse programe naționale, aerul poluant reduce în continuare viața cetățenilor în medie cu cel puțin 2,6 ani. Crizei climatice i se adaugă acum și poluarea aerului, care conduce în final la incendii de vegetație și completează un cerc vicios, potrivit oamenilor de știință. Oamenii de ştiinţă au mai spus că evenimentele recente din această vară, precum incendiile, inundațiile și valurile de căldură, au ilustrat ce se va întâmpla în viitor, în funcție de cum guvernele acționează sau nu. „Poluarea aerului este cea mai mare amenințare externă pentru sănătatea umană, iar aceasta nu este recunoscută la scară largă sau nu îi este recunoscută forța și vigoarea în adevăratul sens al cuvântului”, a spus profesorul Michael Greenstone de la Universitatea din Chicago.



Cărbunele este principala problemă a poluării


Împreună cu colegii săi, au dezvoltat un index al calității vieții în raport cu aerul (AQLI), care măsoară nivelurile de poluare a aerului în impactul lor asupra speranței de viață. În medie, un cetățean de pe glob pierde aproximativ 2,2 de ani din viață din cauza actualului nivel de poluare a aerului. Dacă nu se schimbă nimic, poluarea îi va face pe cetățenii planetei să piardă 17 miliarde de ani. „Ce altceva de pe planetă îi face pe toți cetățenii globului să piardă în total 17 miliarde de ani de viață?”, s-a întrebat Greenstone. „Cel mai îngrijorător lucru este că există țări în care normele guvernamentale și societale permit oamenilor să ducă o viață mai scurtă și mai bolnavă”, a spus Michael Greenstone, care a mai afirmat și că trecerea la o energie mai curată și aplicarea unor măsuri de calitate a aerului în cadrul centralelor electrice existente au puterea să reducă poluarea în multe țări. Raportul Universității din Chicago a estimat și numărul de ani suplimentari de viață pe care oamenii i-ar putea câștiga dacă nivelurile de poluare a aerului din țările lor ar fi reduse în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Spre exemplu, în nordul Indiei, dacă s-ar reduce poluarea şi consumul de cărbune, viaţa oamenilor s-ar prelungi cu 5,9 de ani spun oamenii de știință. „Cărbunele este sursa problemei în majoritatea părților lumii”, a spus Michael Greenstone. Raportul AQLI se bazează pe cercetări care compară ratele mortalității în rândul persoanelor care trăiesc în locuri mai mult sau mai puțin poluate din toată lumea. Una din concluziile raportului constă în faptul că problemele cardiace și pulmonare reprezintă cea mai mare sursă de decese timpurii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 10 Februarie 2014
Stire din Eveniment : La furat de cărbune cu Dacia
Pagina a fost generata in 0.4786 secunde