Turcia și Rusia, la un pas de un nou incident militar. NATO cere Moscovei să-i respecte spațiul aerian

197
Turcia și Rusia, la un pas de un nou incident militar. NATO cere Moscovei să-i respecte spațiul aerian - rusiasiturcia-1454252573.jpg

Articole recomandate

NATO a cerut, sâmbătă, Moscovei să-i respecte integral spațiul aerian, după ce Turcia, care este membră a Alianței Nord-Atlantice, a acuzat Rusia de o nouă încălcare a spațiului său aerian, relatează AFP.

"Un avion rus de luptă a încălcat spațiul aerian turc, ieri, (vineri - n.r.), în ciuda avertismentelor repetate ale autorităților turce. Incidentele pre-cedente au arătat cât de periculos este un astfel de comportament", afirmă într-un comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Fac apel la Rusia să acționeze de manieră responsabilă și să respecte integral spațiul aerian al NATO", adaugă șeful Alianței Nord-Atlantice.

"Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se mai produc", se mai menționează în comunicat.

Ministerul rus al Apărării a calificat sâmbătă drept "propagandă fără fundament" declarațiile Ankarei că aviația rusă i-a violat din nou spațiul aerian vineri, informează AFP.

"Nu a avut loc nicio violare a spațiului aerian turc de către forțele aeriene ruse prezente în Siria", a declarat pentru agențiile de presă ruse purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov, referin-du-se la aviația rusă prezentă în spațiul aerian sirian de la 30 septem-brie.

"Declarațiile turce despre pretinsa violare a spațiului său aerian de către un SU-34 rusesc sunt propagandă fără fundament", a insistat el, adăugând că cei care acuză Rusia "nu pot fi decât propagandiști care au vizionat filme de acțiune de la Hollywood".

v v v

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica "condamnarea fermă" a faptului că un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian, a anunțat sâmbătă MAE turc, denunțând "o atitudine iresponsabilă".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, sâmbătă, Moscova că "Rusia va trebui să-și asume consecințele dacă ea continuă astfel de violări contra drepturilor suverane ale Turciei".

NATO a urmat imediat exemplul Turciei, cerând sâmbătă Moscovei "respectarea deplină" a spațiului său aerian.

La 24 noiembrie, un bombardier rusesc a fost doborât de armata turcă deasupra graniței cu Siria, un incident ce a aruncat într-o gravă criză relațiile diplomatice dintre Turcia și Rusia, care, furioasă, a luat o serie largă de măsuri de retorsiune împotriva Ankarei, amintește France Presse.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Februarie 2016
Stire din Actual : Incendiu puternic  în Moscova
Luni, 25 Ianuarie 2016
Stire din Actual : Rusia face victime civile în Siria
Pagina a fost generata in 2.7385 secunde