Premierul Recep Tayyip Erdogan:

"Turcia nu intenționează să declanșeze un război cu Siria"

222
"Turcia nu intenționează să declanșeze un război cu Siria", a dat asigurări premierul Recep Tayyip Erdogan, după ce Parlamentul a adoptat o moțiune ce permite operațiuni militare în Siria. 


"Noi dorim pacea și stabilitatea în această regiune. Aceasta este intenția noastră", a spus Erdogan, după ce armata turcă a atacat poziții din Siria ca urmare a atacului cu obuze de miercuri, soldat cu cinci morți în Turcia.

"Nu intenționăm să declanșăm un război cu Siria", a spus Erdogan la Ankara, într-o conferință de presă comună cu prim-vicepremierul Iranului, Mohammad-Reza Rahimi. Iranul este principalul aliat al regimului din Siria.

Anterior, vicepremierul turc Besir Atalay explicase că decizia Parlamentului turc de a autoriza operațiuni militare împotriva Siriei nu înseamnă un mandat pentru un război cu Siria, având mai degrabă un caracter "disuasiv".

"Această moțiune a Parlamentului turc nu este o moțiune de război", a subliniat Atalay. Parlamentul turc a adoptat, joi, o moțiune de-pusă de Guvernul islamist-conservator care autorizează armata să desfășoare, "dacă este necesar", operațiuni în Siria, la o zi după incidentul de la frontieră soldat cu moartea a cinci civili turci.

La rândul său, Siria a anunțat că "nu dorește o escaladare a tensiunilor cu vecinii, nici cu Turcia", conform ambasadorului sirian la ONU, Bashar Jaafari. "Guvernul sirian are un interes crucial în menținerea relațiilor de bună-vecinătate cu Turcia", a spus ambasadorul.

v v v

Pe de altă parte, blindate ale armatei turce au fost văzute înaintând, vineri dimineață, spre granița cu Siria, după ce parlamentul de la Ankara a votat în ajun o rezoluție ce autorizează guvernul să desfășoare operațiuni militare în Siria, ca reacție la tirurile siriene, relatează canalele media locale.

Mandatul este prevăzut pentru un an și vizează strict protejarea frontierelor țării. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Octombrie 2012
Stire din Actual : BCE menține dobânda  de referință  la 0,75%
Pagina a fost generata in 0.4985 secunde