Turcia, în noua eră a "sultanului" Erdogan

195
Turcia, în noua eră a

Articole recomandate

Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 99,95% din voturi, 25 de milioane de cetățeni turci (51,3%) s-au pronunțat în favoarea sistemului prezidențial, iar 23,7 milioane (48,7%) împotrivă, relatează agenția de știri Anadolu.


Președintele Recep Tayyip Erdogan, inițiatorul referendumului, a transmis felicitări formațiunilor care au susținut proiectul de modificare a Constituției - Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP), Mișcarea Naționalistă (MHP) și Partidul Marii Uniuni (BBP). 


"Potrivit rezultatelor, aproape 25 de milioane de cetățeni turci au votat în favoarea modificării Constituției, diferența fiind de circa 1,3 milioane de voturi", a afirmat Recep Erdogan, cerând marilor puteri să respecte rezultatul referendumului.


Comisia Electorală Centrală a anunțat că rezultatele finale definitive vor fi anunțate peste circa zece zile, după analizarea contestațiilor.


În schimb, principalele formațiuni de opoziție - Partidul Popular Republican (CHP) și Partidul Popular Democrat (HDP) - au denunțat "acte de manipulare" și fraude electorale, contestând rezultatul.


Cetățenii turci au fost chemați duminică la urne în cadrul referendumului pentru introducerea sistemului prezidențial, situație care îi va permite președintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzat de tendințe autoritariste, să consolideze puterea și să rămână în funcție până în anul 2029.


Recep Tayyip Erdogan susține că vrea modernizarea țării și eficientizarea procesului decizional prin înlocuirea republicii parlamentare cu cea prezidențială. În momentul de față, puterea executivă este deținută în Turcia de Guvernul condus de prim-ministru, numit de Parlament. Recep Erdogan vrea ca președintele, ales prin votul direct al cetățenilor, să dețină puterea executivă.


Introducerea sistemului prezidențial îi va conferi lui Recep Erdogan puteri sporite, iar funcția de prim-ministru va dispărea (sau va fi subordonată președintelui). Proiectul de modificare a Constituției prevede ca următoarele alegeri prezi-dențiale și parlamentare să aibă loc pe 3 noiembrie 2019. 


Recep Erdogan, devenit în 2014 președinte (o funcție mai degrabă onorifică, având prerogative reduse), va dobândi atribuții executive totale și va putea rămâne în postul cel mai înalt al statului turc până în anul 2029.


Criticii lui Recep Erdogan denunță o încercare de consolidare a puterii și a tendințelor autoritariste. Referendumul s-a desfășurat în condiții stricte de securitate, în contextul stării de urgență aflată în vigoare în Turcia după tentativa de lovitură de stat militară din iulie 2016. În cadrul acțiunilor de reprimare implementate după complot, Administrația Recep Tayyip Erdogan a arestat sau a eliminat din funcții publice zeci de mii de persoane.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.9347 secunde