Turcia ar putea cumpăra avioane de luptă rusești de generația a cincea

215
Turcia ar putea cumpăra avioane de luptă rusești de generația a cincea - turciaavioane-1527686657.jpg
Turcia ar putea alege avioane de luptă rusești Suhoi Su-57 de generația a 5-a dacă Statele Unite nu vor furniza aparatele de vânătoare F-35 din cauza acordului dintre Moscova și Ankara privind livrarea sistemelor de apărare antirachetă S-400, scrie ziarul turc Yeni Safak.


Potrivit surselor publicației, schimbul ruso-turc de tehnologie militară a fost discutat în timpul vizitei lui Vladimir Putin în Turcia în aprilie anul trecut și include și livrări de avioane rusești, inclusiv avioane Su-57. La 25 mai, Congresul american a aprobat proiectul de lege privind bugetul anual al apărării, care prevede restricții privind vânzarea către Turcia de armament american, inclusiv avioane de luptă F-35, ca răspuns la achiziționarea de către Ankara a sistemului rusesc antirachetă S-400. 


În decembrie anul trecut, Rusia și Turcia au semnat acordul de împrumut pentru livrarea sistemelor S-400 către Ankara. Acest document a provocat tensiuni între Turcia și Statele Unite, care au considerat că armamentul rusesc era incompatibil cu standardele NATO. 


Avionul de luptă rusesc Su-57 atinge o viteză maximă de 2.600 km/h și un plafon practic de 20.000 de metri. 


Avionul are toate caracteristicile celei de-a cincea generații: este invizibil pe radar, hipersonic, versatil, foarte manevrabil și dotat cu echipamente electronice sofisticate. Este capabil să rămână în zbor timp de 5,8 ore.  


Pagina a fost generata in 0.2327 secunde