Trupele SUA au ajuns în Polonia. Rusia, iritată că armata americană e atât de aproape de granița ei

Duminică, 15 Ianuarie 2017
147
Americanii s-au întors în Europa de Est. O mie de soldați au ajuns în Polonia și au fost primiți cu brațele deschise. Fac parte dintr-o brigadă blindată a Statelor Unite.


În total, 3500 de militari și 80 de tancuri vor veni anul acesta și în România, Bulgaria și statele baltice. Măsura este menită să descurajeze o potențială agresiune a Rusiei, însă Moscova o consideră o amenințare la adresa securității sale naționale.

Un moment istoric, marcat printr-o ceremonie. Polonezii le-au urat bun venit primelor trupe americane trimise pentru a descuraja Rusia. De zeci de ani așteptăm asta", a declarat premierul Poloniei.

"Astăzi este o zi mare pentru că îi primim, aici, în Zagan, pe soldații americani care reprezintă cea mai bună și măreață armată din lume", a afirmat Beaty Szydlo, pimul ministrul Poloniei.

De asemenea, Paul Jones, ambasadorul SUA la Varșovia, a precizat că aceasta este cea mai capabilă forță a Americii: "O brigadă blindată, gata de luptă, intens pregătită, care include cele mai avansate echipamente și arme ale noastre".

Soldații americani se vor antrena prin rotație în mai multe state din estul Europei. La fiecare nouă luni vor fi înlocuiți. Oficialii SUA spun că măsura e necesară după agresiunea Rusiei în Ucraina. Moscova e iritată că trupele vor fi atât de aproape de granițele ei.

Întrebat ce semnal crede că va transmite Moscovei venirea trupelor americane în Polonia, Jaroslaw Mika, general al armatei poloneze a spus mesajul este "că suntem gata de orice. Este o operațiune militară normală. Să ne apăram țara și familiile. Să apărăm lumea".

În urmă cu trei ani, ultimele tancuri americane au părăsit Europa de Est. Acum s-au întors. În număr de 87. În plus, 3.500 de militari, 400 de Humvee-uri și 140 de vehicule blindate de tip Bradley au plecat din Colorado și au debarcat în portul german Bremerhaven. De acolo, pe calea ferată și pe șosele, vor ajunge în Polonia, România, Bulgaria și țările Baltice.

Decizia a fost luată de Administrația Barack Obama și mulți de întreabă dacă nu cumva, după ce Donald Trump va fi învestit, soldaților americani li se va ordona să se întoarcă acasă, scrie realitatea.netPagina a fost generata in 0.2491 secunde