€ 4.7326
£ 5.2538
$ 4.2139

Mai multe ştiri online:

Trei puteri ale UE cer Iranului să renunțe la încălcările acordului nuclear

Ştire online publicată Joi, 11 Iulie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Franța, Germania și Marea Britanie au făcut apel, marți, către Teheran să renunțe la activitățile sale de îmbogățire a uraniului neconforme cu angajamentele sale și au convocat o reuniune, au anunțat ele într-un comunicat comun, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Cele trei țări din Uniunea Europeană semnatare ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015 au cerut convocarea de urgență a comisiei comune prevăzute de acord pentru a soluționa diferendele între semnatari, au precizat cele trei țări într-un comunicat comun, co-semnat de șefa diplomației europene Federica Mogherini.

„Iranul a declarat că vrea să rămână în cadrul JCPoA (n.r. - Joint Comprehensive Plan of Action, Planul comprehensiv comun de acțiune). Trebuie să acționeze în consecință, revenind asupra acestor activități și conformându-se din nou pe deplin și fără întârziere JCPoA”, au avertizat statele UE.

„Agenția internațională pentru energie atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a început să îmbogățească uraniu dincolo de limita autorizată de acord”, au subliniat țările semnatare, exprimându-și „profunda preocupare”.

„Facem apel la toate părțile să acționeze de manieră responsabilă și să contribuie la diminuarea tensiunilor actuale legate de activitățile nucleare ale Iranului”, au adăugat acestea.

Iranul a reînceput, luni, să îmbogățească uraniu într-un grad de 4,5%, superior celui permis, de 3,67%, și a amenințat că va depăși o nouă linie roșie „în termen de 60 de zile”.

Europenii se declară convinși că Iranul vrea să salveze JCPoA. „Ceea ce au făcut ei este reversibil”, a declarat, luni, pentru AFP, o sursă europeană apropiată de negocieri. „Însă, dacă depășesc gradul de 5% pentru îmbogățirea uraniului, atunci asta va deveni o problemă”, a adăugat această sursă.

O reuniune a celor cinci semnatare ale acordului (Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China) este prevăzută să aibă loc la nivel ministerial cu omologul lor iranian la o dată care nu este încă stabilită. Ea a fost convenită în cadrul unei reuniuni organizate la nivelul directorilor politici la Viena, pe 28 iunie, a subliniat această sursă. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7368 secunde