Trei puteri ale UE cer Iranului să renunțe la încălcările acordului nuclear

Miercuri, 10 Iulie 2019
84
Franța, Germania și Marea Britanie au făcut apel, marți, către Teheran să renunțe la activitățile sale de îmbogățire a uraniului neconforme cu angajamentele sale și au convocat o reuniune, au anunțat ele într-un comunicat comun, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Cele trei țări din Uniunea Europeană semnatare ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015 au cerut convocarea de urgență a comisiei comune prevăzute de acord pentru a soluționa diferendele între semnatari, au precizat cele trei țări într-un comunicat comun, co-semnat de șefa diplomației europene Federica Mogherini.

"Iranul a declarat că vrea să rămână în cadrul JCPoA (n.r. - Joint Comprehensive Plan of Action, Planul comprehensiv comun de acțiune). Trebuie să acționeze în consecință, revenind asupra acestor activități și conformându-se din nou pe deplin și fără întârziere JCPoA", au avertizat statele UE.

"Agenția internațională pentru energie atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a început să îmbogățească uraniu dincolo de limita autorizată de acord", au subliniat țările semnatare, exprimându-și "profunda preocupare".

"Facem apel la toate părțile să acționeze de manieră responsabilă și să contribuie la diminuarea tensiunilor actuale legate de activitățile nucleare ale Iranului", au adăugat acestea.

Iranul a reînceput, luni, să îmbogățească uraniu într-un grad de 4,5%, superior celui permis, de 3,67%, și a amenințat că va depăși o nouă linie roșie "în termen de 60 de zile".

Europenii se declară convinși că Iranul vrea să salveze JCPoA. "Ceea ce au făcut ei este reversibil", a declarat, luni, pentru AFP, o sursă europeană apropiată de negocieri. "Însă, dacă depășesc gradul de 5% pentru îmbogățirea uraniului, atunci asta va deveni o problemă", a adăugat această sursă.

O reuniune a celor cinci semnatare ale acordului (Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China) este prevăzută să aibă loc la nivel ministerial cu omologul lor iranian la o dată care nu este încă stabilită. Ea a fost convenită în cadrul unei reuniuni organizate la nivelul directorilor politici la Viena, pe 28 iunie, a subliniat această sursă. 

Pagina a fost generata in 0.3197 secunde