Theresa May este acuzată că se supune cererilor UE în ce privește ''factura'' pentru Brexit

139
Theresa May este acuzată că se supune cererilor UE în ce privește ''factura'' pentru Brexit - theresamay-1511980560.jpg

Articole recomandate

Politicieni din opoziție și media din Marea Britanie au acuzat-o pe șefa guvernului de la Londra, conservatoarea Theresa May, că se supune cererilor Uniunii Europene (UE), după ce în presă au apărut relatări potrivit cărora ea și-a mărit oferta pentru UE în scopul de a rezolva problema legată de ''factura'' pentru Brexit, relatează Agerpres.ro.



''Prețul unei viziuni imperiale iluzorii a Marii Britanii post-Bexit: 45 miliarde de lire sterline (59 miliarde de euro), precum și o pierdere de influență și în comerț'', a declarat Tom Brake, purtătorul de cuvânt pentru Brexit al liberal-democraților (pro-UE), care vor organizarea unui al doilea referendum din momentul în care este convenit un acord privind Brexit-ul.

''Marea Britanie se pleacă în fața UE în căutare de progrese privind Brexit-ul'', scrie Financial Times, citând diplomați ale căror nume nu sunt făcute publice și care sunt de părere că guvernul ar putea plăti o sumă netă de până la 45 miliarde de euro (54 miliarde de dolari).

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a afirmat miercuri la Berlin că negociatorii pentru Marea Britanie și UE nu au ajuns încă la o soluție financiară. ''Lucrăm încă'', a precizat el.

Politicieni din Marea Britanie au reacționat însă mult mai puternic. Parlamentarul laburist Chuka Umunna, un susținător de seamă al taberei 'Open Britain', pro-UE, a afirmat că schimbarea este ''foarte semnificativă''.

Ministrul de externe Boris Johnson, ministrul mediului Michael Gove și alții din tabăra Leave, pro-Brexit, ''nu au spus niciodată că va fi plătită o sumă mare pentru separarea de UE, ci mai degrabă invers'', a scris Umunna pe Twitter.

''Această nouă mare realitate înseamnă că cele 350 milioane de lire sterline suplimentare pe săptămână pentru sistemul național de sănătate (NHS, National Health Service) — fără de care partizanii taberei Leave spun că ei ar fi pierdut referendumul pentru Brexit — pur și simplu nu vor exista'', a mai spus Umunna.

Henry Bolton, liderul Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP), anti-UE, a calificat oferta drept ''scandaloasă'' .

La rândul său, fostul lider al UKIP, Nigel Farage, scria în ediția de miercuri a cotidianului Telegraph că oferta Londrei reflectă ''o cedare a guvernului în fața UE care va uni într-un dezgust poporul britanic''.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3209 secunde