The Times: Muncitorii în construcții și sănătate întorc spatele Regatului Unit

248
The Times: Muncitorii în construcții și sănătate întorc spatele Regatului Unit - construction-1541049890.jpg

Articole recomandate

Mulți irlandezi care lucrează în industriile sănătății și construcțiilor întorc spatele pieței muncii din Marea Britanie, din cauza apropierii ieșirii din UE. Un studiu sugerează că interesul pentru găsirea unui loc de muncă în Marea Britanie a scăzut rapid în țările UE. Marea Britanie urmează să iasă din UE în martie anul viitor, iar cearta continuă dintre cele două părți privind viitoarele relații dintre ele face ca multe sectoare ale economiei să fie afectate de incertitudinile legate de consecințele economice, potrivit The Times, citat de Rador.


Irlanda prezintă cea mai mare scădere a interesului lucrătorilor față de Marea Britanie ca destinație profesională, din toate țările UE începând din 2016, când a fost organizat referendumul privind apartenența la blocul comunitar. Studiul, publicat de unitatea de cercetare a portalului de job-uri Indeed, sugerează că interesul irlandezilor în căutare de locuri de muncă în construcții și sănătate în Regatul Unit a scăzut cu 44% în ultimii trei ani.


Urmează Polonia, în scădere cu 26% în aceeași perioadă, și România, cu o pierdere de interes de 19% față de 2016. Diminuarea interesului nu s-a constatat în toate celelalte țări din UE, iar căutarea de locuri de muncă în Marea Britanie rezistă bine, conform agregatorilor de job-uri, în Italia, Franța și Spania, de exemplu. Deși este posibil ca interesul potențial pentru locurile de muncă din sectorul sănătății din Regatul Unit să fie pe ducă, Colin Byrne, director de website și media la Irish Medical Organisation care reprezintă medicii irlandezi, sugerează că cifrele furnizate de OECD indică faptul că rata specialiștilor medicali irlandezi care au ocupat posturi în Regatul Unit a continuat să crească.


244 de medici s-au mutat în Marea Britanie din Irlanda în medie, în fiecare an de după 2015. "Irlanda are o enormă problemă de recrutare și retenție", a spus el, adăugând că este "neclar" dacă Brexit-ul va exacerba sau nu această problemă. În orice caz, lipsa de interes arătată de profesioniștii irlandezi față de piața din vecinătate nu se aplică tuturor profesiilor. Alte industrii precum cea a tehnologiei, finanțe și limbi străine nu au înregistrat nici o scădere de interes din partea cetățenilor din UE, conform studiului, ceea ce sugerează că s-ar putea ca Brexit-ul să nu aibă un efect atât de dăunător cum pare a se întâmpla în cazul profesiilor din construcții și sănătate.


"Nu constituie nicio surprinză faptul că, în lumina incertitudinii legate de Brexit, Irlanda prezintă cel mai mare declin al persoanelor în căutare de locuri de muncă pe piața (britanică)", a spus Pawel Adrjan, economist de la firma Indeed, referitor la constatările studiului, adăugând că rezultatele dau "un indiciu puternic despre ceea ce rezervă viitorul pentru piața britanică a muncii". "Ambele (sectoare ale sănătății și construcțiilor) suferă deja de penurie de competențe și cercetarea noastră sugerează că această problemă s-ar putea agrava pe măsură ce mai mulți europeni se întorc pe piețele puternice ale muncii din propriile lor țări sau optează să nu plece din Regatul Unit de la început", a spus el.


"Mai sunt încă șase luni până la Brexit, dar robinetul muncitorilor europeni pe care se bazează Marea Britanie este deja deschis".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6746 secunde