Tensiuni uriașe în Kosovo. Armata sârbă a fost pusă în stare de luptă

304
Tensiuni uriașe în Kosovo. Armata sârbă a fost pusă în stare de luptă - kosovo-1559058300.jpg

Articole recomandate

Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) a denunțat marți arestarea de către poliția kosovară a doi dintre angajații săi, care au fost răniți în cursul unei operațiuni marcate de violențe în zonele cu populație majoritar sârbă, informează France Presse.


"UNMIK urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile în nordul Kosovo, între care arestarea a doi angajați ai ONU în timp ce își exercitau atribuțiile", potrivit unui comunicat. "Cei doi funcționari au fost conduși la spital pentru tratarea rănilor suferite", a adăugat UNMIK, fără alte detalii.


La rândul său, Moscova a declarat că unul dintre cetățenii săi care lucrează pentru ONU și dispune de imunitate diplomatică a fost arestat, cerând eliberarea sa "imediată".


El a fost arestat "deși se bucura de imunitate diplomatică", a denunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. "Noi considerăm că acest act scandalos este o altă manifestare a liniei provocatoare" a liderilor din Kosovo, afirmă ea într-un comunicat.


În cursul după-amiezii, UNMIC a anunțat autoritățile de la Moscova că angajatul ONU, Mihail Krasnoșciokov, a fost eliberat de către poliția kosovară, conform publicației Vzgliad.


Rusia este principalul susținător al Serbiei, care respinge independența Kosovo, fosta sa provincie din sudul țării, care și-a autoproclamat independența în 2008.


Președintele kosovar Hashim Thaçi a afirmat că "sub acoperirea diplomatică", rezidentul rus "împiedica acțiunea poliției din Kosovo" care efectua o operațiune împotriva criminalității organizate.


Reprezentantul ONU în Kosovo, Zahir Tanin, a avertizat că "orice prejudiciu adus angajaților ONU va antrena riposte diplomatice și legale internaționale la cel mai înalt nivel".


Autoritățile din Kosovo au afirmat că această operațiune polițienească viza "crima organizată". Ea a provocat incidente în sectoarele cu populație majoritar sârbă. Autoritățile kosovare au evocat o "rezistență armată" opusă poliției sale de către o parte din populația sârbă.


"Noi vom proteja poporul în cazul în care ordinea constituțională este încălcată și sârbii din nordul Kosovo sunt atacați", a spus președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în parlament marți, potrivit Tanjug.


El a declarat că, în calitate de comandant șef, a ordonat pregătirea de luptă pentru unitățile armatei sârbe la ora 06:29.


"Dacă ordinea (constituțională) și viețile populației din nordul Kosovo-Metohija sunt amenințate, armata noastră ne va proteja poporul", a reiterat Vucic în același discurs rostit în fața deputaților.


Toate unitățile poliției speciale sunt de asemenea în alertă și Serbia nu va ascunde nimic nimănui, a mai spus el.


Suntem conștienți de consecințe grave și oribile, iar Belgradul va continua să lucreze pentru menținerea păcii și stabilității, a mai spus el.


Președintele Vucic a indicat că forțele poliției speciale din Kosovo au arestat 23 de sârbi și bosniaci - cei mai mulți ofițeri în poliția din Kosovo - în nordul provinciei Kosovo-Metohija- marți, în cursul dimineții.


Aceasta este o tentativă de a incrimina poporul nostru, care este mai perturbat acum decât a fost vreodată, a spus Aleksandar Vucic în parlamentul sârb.


În această zi, 73 de vehicule ale forțelor speciale din Kosovo- dintre care cele mai multe sunt blindate - au efectuat un raid în Kosovo-Metohija și alte 50 de vehicule așteaptă la sud de Mitrovica, în timp ce 15 vehicule se află în municipiul Srbica, iar alte opt au fost trimise spre municipiul Zubin Potok.


Până în prezent, 23 de sârbi și bosniaci au fost arestați pe teritoriul a trei municipii - Kosovska Mitrovica, Leposavic și Zubin Potok.


Belgradul știa că aceasta se va întâmpla, iar publicul sârb și internațional, precum și reprezentanții UE au fost informați încă din 17 mai că autoritățile albaneze din Kosovo pregătesc arestarea a zeci de persoane în nordul Kosovo-Metohija sub pretextul luptei împotriva crimei organizate și a corupției, a spus șeful statului sârb, citat de Tanjug.


Potrivit președintelui sârb, situația în Zubin Potok rămâne foarte dificilă pentru că sârbi neînarmați se opun grupărilor extremiste ale etnicilor albanezi îmbrăcați în uniformă.


"Primele confruntări au avut loc la Varaje, unde forțele speciale albaneze din Kosovo au distrus trei baricade. Sârbii nu aveau arme și avem probe și imagini arătând albanezi din Kosovo trăgând cu muniție reală în capetele sârbilor, în timp ce aceștia strigau și încercau să se opună verbal unităților FIT, ROSU și NSJP", a afirmat Vucic.


La ora actuală, sârbi din Zubin Potok sunt bătuți și casele lor- jefuite, a spus Vucic, adăugând că pentru moment nu există morți.


Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marți că a fost informat că puteri occidentale au reacționat la raidul poliției speciale din Kosovo în Zubin Potok mai devreme în cursul zilei și că ele cred că acesta nu are nicio legătură cu lupta împotriva corupției, ci este doar un caz de depășire a competențelor. "Veste bună pentru Serbia", a spus el.


Anterior, Vucic declarase că Serbia fusese informată de reprezentanți ai NATO că raidul în nordul Kosovo-Metohija are ca obiectiv crima organizată și corupția și că alianța militară nu se amestecă în aceasta, potrivit Tanjug.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.534 secunde