Țările europene intenționează să-și coordoneze mijloacele în regiunea Golfului

208
Țările europene intenționează să-și coordoneze mijloacele în regiunea Golfului - tarile-1564173245.jpg

Articole recomandate

Parisul, Londra și Berlinul intenționează să-și coordoneze mijloacele și să facă schimb de informații în Golf pentru a spori securitatea maritimă în regiune, fără să desfășoare forțe militare suplimentare, a afirmat ministrul francez al armatelor Florence Parly într-un interviu pentru cotidianul regional L'Est Républicain, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Luni, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, demis din funcție, joi, de guvernul Boris Johnson, a cerut înființarea unei misiuni de protecție maritimă condusă de europeni în Golf, după sechestrarea de către Iran a unui petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz. 


"Am avut contacte foarte recente, în special cu Germania și Regatul Unit pentru a construi o acțiune comună care ar contribui la securizarea traficului maritim în Golf și la o evaluare independentă a situației", a explicat ministrul francez Florence Parly. 
"Discuțiile sunt în desfășurare. Toți avem resurse la fața locului. Nu este vorba despre consolidarea lor, ci despre coordonarea resurselor noastre și despre schimbul de informații", a spus ea, precizând că afirmațiile făcute, marți, de ministrul de Externe francez Jean-Yves Le Drian, care a evocat discuții purtate de responsabili europeni în vederea lansării "unei misiuni de monitorizare și supraveghere a securității maritime în Golf". 


"Lucrăm să ne organizăm, dar un lucru este sigur: comportamentul nostru ar trebui să aibă un singur obiectiv, să reducă tensiunile actuale și să ne apere interesele", a explicat ministrul francez. "Nu vrem să contribuim la o forță care ar putea fi percepută ca agravantă a tensiunilor", a subliniat ea, în timp ce europenii încă speră să protejeze acordul nuclear internațional convenit la Viena, în 2015. 


Tensiunile s-au intensificat în regiunea strategică a Golfului de la retragerea SUA, în mai 2018, din acordul nuclear internațional, urmată de restabilirea unor sancțiuni severe de către SUA împotriva Iranului. 
Acestea s-au intensificat în ultimele săptămâni cu atacuri asupra unor petroliere din Golf, atribuite de Washington Teheranului, care neagă orice implicare. 


Franța are o fregată permanentă în Golf și Oceanul Indian. De asemenea, aproximativ 650 de militari francez se află în Emiratele Arabe Unite. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9972 secunde