Țările Baltice atenționează SUA să nu subestimeze amenințarea reprezentată de Rusia

125
Țările Baltice atenționează SUA să nu subestimeze amenințarea reprezentată de Rusia - tarilebaltice-1520434923.jpg

Articole recomandate

Miniștrii de Externe din cele trei țări baltice, membre ale NATO, se află în vizită la Washington pentru a le cere liderilor occidentali să ia în serios amenințările Rusiei, pe care le consideră a fi la un nivel nemaiîntâlnit din anii ‘30 și ‘40.

Șefii diplomațiilor estonă, letonă și lituaniană au mulțumit administrației americane a lui Donald Trump pentru sprijinul acordat NATO.

După întâlnirea avută, ieri, cu secretarul de stat american Rex Tillerson, Sven Mikser (Estonia), Edgars Rinkevics (Letonia) și Linas Linkevicius (Lituania) și-au exprimat temerile, într-un interviu pentru AFP, în privința unei amenințări ruse "hibrid".

"Cred că am văzut în ultimii trei sau patru ani că națiunile democratice sunt ținta atacurilor", a explicat Rinkevics.

"Însăși baza instituțiilor noastre democratice este ținta atacurilor pe rețelele de socializare, prin intermediul informațiilor false", a spus el. "Este important să rămânem solidari", a adăugat ministrul leton, denunțând de asemenea influența banilor.

Liderii țărilor baltice se vor deplasa la Washington la începutul lunii aprilie pentru a reitera acest mesaj, în speranța că va fi amplificat de Donald Trump și auzit de Moscova.

Șeful diplomației letone, Edgars Rinkevics, a calificat această amenințare a Rusiei ca fiind "nemaiîntâlnită" din anii ‘30 și ‘40, perioadă în care tinerele republici baltice au căzut sub controlul Germaniei naziste, apoi al Uniunii Sovietice.

După căderea URSS, cele trei țări baltice s-au apropiat de Occident, aderând la NATO și la Uniunea Europeană.

Însă președintele rus Vladimir Putin consideră că cele trei țări vecine fac parte din zona sa de influență. Pentru cele trei state baltice, declarațiile lui Putin privind prăbușirea URSS (cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea) și anexarea Crimeii stârnesc temeri privind o amenințare reală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8363 secunde