Suspect în cazul atacului de la Charlie Hebdo, reținut în Africa. Cine este bărbatul

161
Suspect în cazul atacului de la Charlie Hebdo, reținut în Africa. Cine este bărbatul - anbnjnc9odawjmhhc2g9ngy3zddizwy1-1545399998.jpg

Articole recomandate

Un bărbat francez a fost reținut de poliție în Djibouti, el fiind suspectat că ar fi fost implicat în atacul terorist din 2015 de la Charlie Hebdo, soldat cu moartea a 12 persoane, scrie The Guardian.


Peter Cherif, în vârstă de 36 de ani, cunoscut și ca Abou Hamza, va fi transferat în Franța pentru a fi interogat privind acuzațiile că s-ar afla în spatele atacului de la sediul publicației satirice, din Paris.


Cherif era un prieten apropiat al fraților Cherif și Said Kouachi, cei care au intrat pe 7 ianuarie 2015 în birourile Charlie Hebdo și au deschis focul asupra staff-ului în timpul unei ședințe editoriale. Cei doi au scăpat, ucigând un polițist în timp ce fugeau. Ei au murit într-un schimb de focuri cu polițiști două zile mai târziu.

Vorbind despre arestarea lui Cherif, ministrul Apărării din Franța, Florence Parly, a declarat pentru postul de radio RTL: "Ne arată că lupta anti-terorism este o acțiune de lungă durată și că dacă perseverezi, vei obține rezultate".

Cherif, unul dintre cei mai căutați suspecți pentru acte de terorism, a fost dat dispărut din 2011. Atunci el a evadat după ce s-a predat autorităților franceze în Siria.

Născut în Paris, Cherif a trecut de la infracțiuni minore la jafuri armate și a atras atenția serviciilor secrete franceze la sfârșitul anilor 90. În această perioadă el i-a întâlnit pe frații Kouachi, care locuiau de asemenea în estul Parisului.

Cei trei făceau parte din rețeaua Buttes-Chaumont, numită după un parc local, care trimitea jihadiști pentru a lupta în Irak. Când poliția a prins mai mulți membri ai rețelei, au descoperit că Cherif plecase deja în Irak.

El a fost prins de americani în decembrie 2004 după ce s-ar fi rănit în timp ce se lupta ca parte a Al-Qaeda în Fallujah, Irak. În 2007, Cherif a evadat din închisoare și s-a mutat în Siria.

Temându-se în 2008 că urmează să fie capturat în Siria de forțele loiale președintelui Bashar al-Assad, Cherif s-a predat autorităților franceze. Totuși, el a evadat din nou în 2011.

Cel mai recent, autoritățile l-au localizat ca fiind în Yemen, serviciile secrete franceze susținând că ar fi fost invitat acolo de frații Kouachi pentru a se antrena privind tragerea cu arme de foc. Autoritățile franceze recunosc că nu este încă clar ce rol a jucat Cherif în atentatul de la Charlie Hebdo.

La o zi după atacul de la Charlie Hebdo, Amedy Coulibaly, un susținător al ISIS și membru al rețelei Buttes-Chaumont, precum și un apropiat al fraților Kouachi, a împușcat o polițistă. A doua zi, el a luat ostatici mai multe persoane la un supermarket din sudul Parisului, ucigând patru dintre ei înainte să fie împușcat mortal de poliție. În total, 20 de persoane au fost ucise și câteva zeci rănite în trei zile de atacuri teroriste la Paris în ianuarie 2015.

Sursă: news.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5066 secunde