Surpriză de proporții în Japonia. Cine este noul guvernator în Okinawa

172
Surpriză  de proporții în Japonia. Cine este noul guvernator  în Okinawa - surpriza-1538400737.jpg

Articole recomandate

 Un fost deputat al opoziției japoneze cunoscut ca adversar al construirii unei noi baze americane în Japonia a fost ales în funcția de guvernator în Okinawa, informează Kyodo.

Alegerea lui Denny Tamaki, în vârstă de 58 de ani și fiul unui pușcaș marin american, reprezintă o lovitură pentru guvernul condus de premierul Shinzo Abe, care susține proiectul controversat de desființare a bazei aeriene de la Futenma și relocarea forțelor americane la Henoko, o regiune litorală mai puțin populată.

Decizia privind relocarea bazei a fost luată din 1996, din motive de securitate, dar numeroși localnici cer pur și simplu plecarea americanilor.

Ocupată de americani după Al Doilea Război Mondial și retrocedată japonezilor în 1972, insula Okinawa - care reprezintă sub 1% din teritoriul nipon, dar are o poziție strategică - găzduiește circa jumătate dintre cei 47.000 de soldați americani din Japonia.

Guvernatorul precedent al Okinawei, Takeshi Onaga - decedat de cancer în august -, a încercat la rândul său să blocheze lucrările de construcție a noii baze prin acțiuni în instanță, dar în 2016 Curtea supremă a tranșat în favoarea guvernului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3012 secunde