Secretarul de stat Mike Pompeo:

"Sunt șanse mari ca Iranul să încerce să atace trupe americane"

187

Articole recomandate

Secretarul american de stat Mike Pompeo a admis că este posibil ca trupele americane staționate în Orientul Mijlociu să fie ținta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Qassem Soleimani, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.  


Mike Pompeo a dar asigurări că SUA vor respecta dreptul internațional în orice acțiune împotriva Iranului, după declarația controversată a președintelui Donald Trump, care a spus că SUA ar putea răspunde prin lovirea a 52 de obiective iraniene, inclusiv situri culturale. 


"Estimăm că sunt mari șanse ca Iranul să comită o greșeală și să ia decizia de a ataca forțe ale noastre, militari ai noștri în Irak sau soldați în nord-estul Siriei. Iranul ar face o gravă greșeală dacă va ataca, dar noi ne pregătim", a spus Pompeo la postul Fox News. 


Generalul iranian Hossein Dehghan, consilier militar al ghidului suprem iranian, declarase anterior ediției iraniene a postului CNN că riposta Iranului pentru uciderea lui Soleimani "va fi cu siguranță militară și împotriva instalațiilor militare" americane. 
Solicitat să comenteze această declarație, Pompeo a răspuns că Washingtonul se pregătește pentru "mai multe feluri de răspuns". El a evocat desfășurarea anunțată a 3.000-3.500 de militari americani suplimentari în regiune și consolidarea "sistemelor de securitate cibernetice pentru a ne asigura că sunt cât mai bine pregătite". 


Întrebat despre rezoluția prin care parlamentul de la Bagdad a cerut retragerea tuturor trupelor străine din Irak, susținută de premierul irakian Adel Abdel Mahdi, Pompeo a amintit că acesta din urmă este prim-ministru demisionar, adăugând că acest premier se confruntă în plus cu "amenințări imense" din partea liderilor iranieni. 


Statele Unite au în prezent desfășurați în Irak circa 5.200 de militari, oficial pentru a asista și instrui armata irakiană și pentru a preveni reafirmarea grupării jihadiste Statul Islamic. Efectivele militare americane în întreg Orientul Mijlociu ajung la circa 60.000 de militari. Dar coaliția internațională condusă de SUA a anunțat, tot duminică, suspendarea activităților de sprijin și instrucție pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliții, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme și sunt potențiale ținte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5412 secunde